Deutsche Bank очаква силен подем през 2023

Джеймс фон Молтке, главен финансов директор на Deutsche Bank AG

09:58 | 6 февруари 2023
Обновен: 10:52 | 6 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Големи постижения през 2022. Най-висока печалба за 15 години. Но ако погледнем към четвъртото тримесечие, пазарът ще каже, че имате добри продажби и сте добре при фиксираната доходност и валутите.  Каква беше причината за забавянето само за четвъртото тримесечие?

Спрямо нашите насоки за четвъртото тримесечие, вероятно сме с по-малки приходи, най-вече в инвестиционната банка, но спрямо рекордното четвърто тримесечие в нашия фиксиран бизнес, не беше така. След като се уталожиха нещата в самия край на годината, все още сме много доволни от представянето и не смятаме това като сигнал за 2023 г. Всъщност инерцията наистина ще продължи да бъде силна и през 2023 г.

Прогнозата ви за тази година е 28-29 милиарда от продажби. Сигурни ли сте, че ще достигнете 28?

Абсолютно уверени сме. Вижте отчета. Лихвените проценти ни вдигат с 900 млн.евро, почти милиард евро само това при идващата кривата на лихвените проценти през тази година. И не се налага да го правим толкова много в останалата част от бизнеса...

Какво да очакваме тази година, когато лихвите ще продължават да се покачват в Европа? Какви са сега реалистичните за пазара насоки за годината?

Ами, погледнете към целта за 28-29 млрд печалба. Основаваме прогнозите си на кривата на предстоящите лихви, която в момента е само на няколко седмици. Чувстваме се доста стабилни по отношение прогнозата в частта й за лихвите.

Инерцията в бизнеса по отношение на новите активи, генерирането на приходи от такси и комисиони, силата на франчайза ни дават голяма увереност за инерцията на приходите.