Deutsche Bank: В бъдеще обаче ще трябва повече предпазливост в Европа

Зейнеп Озтюрк-Унлу, инвестиционен директор на Deutsche Bank за Европа

12:00 | 18 април 2023
Обновен: 13:10 | 18 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

При нас е Зейнеп Озтюрк-Унлу, инвестиционен директор на Deutsche Bank за Европа. Могат ли европейските акции на сините чипове да стигнат тази година нов връх?

Труден въпрос. В началото на годината говорехме за над 15% възвръщаемост за година. Европейските сини чипове наистина вече се представят много добре. Накъде ще тръгнат в среда с много макропрепятствия е трудно да се каже.

От началото на годината за нас те са надценени спрямо тези в САЩ и направиха страхотна търговия.

В бъдеще обаче ще трябва повече предпазливост в Европа.

Защо? Дали заради оценките или заради фундаментите?

Сега, в началото на отчетите е важно да видим накъде ще тръгнем. Според съобщенията преди отчетите, има около 80% негативни печалби, които се очакват. Дали ще стане така или не, ще видим.

Препятствията в момента заради стреса в банковия сектор повлияха леко на настроението. После имаше слабо възстановяване и досега то върви чудесно. За в бъдеще при макропоказателите – основната инфлация все още е повишена и ЕЦБ не излиза да каже, че спира да повишава лихвите. Мисля, че ще продължат да повишават.

Така че не е негативно мнение за Европа, вече имаше доста добро представяне на европейския пазар на акции. Така че може да има още ръст. Но според мен няма да е много висок спрямо сега.

Дали инвеститорите са се примирили с вероятността да имаме устойчива инфлация в еврозоната?

Не мисля, че е примирение. По-скоро е разглеждане на данните ден за ден, седмица за седмица и месец за месец. Когато имаме добри новини за енергийните цени и газовите запаси, това е много позитивно. Помага за повишение на настроението.

Но все още като гледаме основната инфлация, особено при жилищата и строителните разходи, там тя е доста устойчива.