Най-лошата шега за първи април: Русия застава начело на Съвета за сигурност на ООН

Въпреки агресивната война на Москва срещу Украйна, новата външнополитическа доктрина на Кремъл описва Русия като „мирна, открита и предвидима“

13:03 | 1 април 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия пое председателството на Съвета за сигурност на ООН, въпреки че Украйна призова членовете да блокират този ход. Всеки от 15-те членове на съвета поема председателството за един месец на ротационен принцип.

Смяната на председателството идва след обявяването през седмицата на новата доктрина на президента Владимир Путин за външната политика на Русия, в която САЩ са описани като „основен източник“ на заплаха за руската сигурност. Последният път, когато Русия беше председател, февруари 2022 г., тя започна пълномащабно нахлуване в Украйна.

Смяната означава, че Съветът за сигурност се ръководи от държава, чийто президент е обект на международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления. Международният наказателен съд - който не е институция на ООН - издаде заповед за ареста на Владимир Путин миналия месец за предполагаеми военни престъпления, свързани с отвличането на украински деца и принудителното им транспортиране от контролираните от Москва украински територии към Русия.

Въпреки оплакванията на Украйна, Съединените щати заявиха, че не могат да блокират Русия - постоянен член на съвета - да поеме председателството. Останалите постоянни членове на съвета са Великобритания, САЩ, Франция и Китай.

Ролята е предимно процедурна, но посланикът на Москва в ООН Василий Небензя каза пред руската агенция ТАСС, че планира да проведе няколко дебата, включително един за контрола на оръжията. Той допълни, че ще обсъди "нов световен ред", който да "замени еднополюсния".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба нарече председателството на Русия "най-лошата шега за първи април" и "категорично напомняне, че нещо не е наред с начина, по който функционира международната архитектура за сигурност".

Президентският съветник на Украйна Михайло Подоляк каза, че този ход е „поредното изнасилване на международното право... образувание, което води агресивна война, нарушава нормите на хуманитарното и наказателното право, унищожава Хартата на ООН, пренебрегва ядрената безопасност, не може да ръководи ключовия световен орган за сигурност“.

Президентът Володимир Зеленски призова миналата година Съветът за сигурност да се реформира или да се „разпусне напълно“, обвинявайки го, че не е предприел достатъчно действия, за да предотврати инвазията на Русия. Той също така призова Русия да бъде лишена от членски статут.

Но САЩ заявиха, че ръцете им са вързани, тъй като хартата на ООН не позволява премахването на постоянен член.

„За съжаление Русия е постоянен член на Съвета за сигурност и не съществува осъществим международен правен път за промяна на тази реалност“, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг тази седмица. Тя добави, че САЩ очакват Москва „да продължи да използва мястото си в съвета, за да разпространява дезинформация“ и да оправдае действията си в Украйна.

Съветът за сигурност на ООН е международен орган, отговорен за поддържането на мира. Пет нации са постоянно представени в Съвета за сигурност. Те отразяват следвоенната международна структура на сигурност, която съществуваше, когато съветът беше сформиран.

Членовете на тази група работят заедно с други 10 страни, които са непостоянни членове.

Мирна нация с уникална мисия

Кремъл прие тази седмица нова външнополитическа доктрина, която идентифицира САЩ като „основен източник на заплахи“ за руската сигурност, докато описва Русия като „самобитна държава-цивилизация“ с „уникална историческа мисия“.

Документът е първата актуализация на доктрината от 2016 г. насам и отразява „радикалните промени в международните отношения“, каза президентът Владимир Путин на заседание на своя Съвет за сигурност в петък.

Представяйки новата стратегия, външният министър Сергей Лавров каза, че Русия е изправена пред „екзистенциална заплаха“ от „недружелюбни страни“.

Новата доктрина описва САЩ като „основен източник“ на заплахи за сигурността на Русия и загатва за „ера на революционни промени“ към „по-справедлив многополюсен свят“ – формулировка, предназначена да отрази нарастващата мощ на Китай при президента Си Дзинпин.

Путин и Си се съгласиха на „партньорство без ограничения“ малко преди руският президент да нареди пълномащабно нахлуване в Украйна миналата година.

Въпреки агресивната война на Москва срещу нейния съсед, политическият документ описва Русия като „мирна, открита и предвидима“. Доктрината обвинява САЩ, че използват руската „специална военна операция“ в Украйна като претекст за отприщване на „хибридна война“, насочена към „отслабване и разпадане на Русия“.

През последните седмици Москва повиши напрежението със САЩ и техните съюзници. По-рано този месец Путин нареди руски тактически ядрени оръжия да бъдат разположени в Беларус до това лято. И тази седмица руски агенти по сигурността задържаха Евън Гершкович, американски репортер, базиран в Москва, по обвинения в шпионаж.

Лидерът на Беларус Александър Лукашенко каза в петък, че обсъжда разполагането на стратегически ядрени оръжия на нейна територия с руския си колега. Лукашенко каза пред парламента на страната си, че е започнал преговори с Путин за „връщането на ядрените оръжия, изтеглени през 90-те години на Беларус в Беларус“.

„Няма да се спрем пред нищо, за да защитим нашите страни и нашите хора“, каза той.

Андрей Баклицки, старши изследовател в областта на оръжията за масово унищожение в Института на ООН за изследване на разоръжаването, нарече перспективата Беларус да получи стратегически оръжия „нереалистична“, тъй като няма практическа полза от преместването на оръжия с междуконтинентален обсег извън Русия.

„Стратегическите оръжия са изключително ценни и обикновено се разполагат на поне 300-400 км от най-близката сухопътна граница, за да се избегнат инциденти“, каза той пред Financial Times.

Докато новата външнополитическа стратегия на Русия признава ролята на САЩ като „влиятелен център за развитие“, тя описва Вашингтон като „организатор и изпълнител на антируската политика на колективния Запад“. Това бележи рязък контраст с последната доктрина, която изразява желание за изграждане на „работни отношения със САЩ“.

Според концепцията Китай и Индия се разглеждат като „приятелски суверенни глобални центрове на сила“, които споделят мнението на Русия за „бъдещия световен ред“. Иран, Турция, Саудитска Арабия и Египет също се смятат за ключови съюзници.

„Точно като Сталин, Путин вижда света разделен на сфери на влияние, в които великите сили се състезават, за да спечелят повече съюзници“, каза Андрей Колесников, старши сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир. Той твърди, че идеята за „приятелство“ за Путин съществува в същата рамка: „колкото повече съюзници имате, толкова по-голяма власт имате“.

Въпреки по-тесните отношения между Китай и Русия, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази скептицизъм относно предполагаемия мирен план за войната в Украйна, предложен от Пекин. Песков каза, че планът на Китай съдържа разпоредби, които са „непостижими“ поради позицията, заета от Киев.

Според новата доктрина Русия има „уникална мисия“ да поддържа глобалния баланс на силите и да създаде многополюсна международна система. Документът също така споменава Русия не просто като държава, а като „цивилизация“.

Колесников каза, че концепцията за „специалния път“ на Русия е по-конкретизирана, отколкото в предишните подобрения.

„Концепцията отразява философията на държавата, която е достигнала върховото ниво на изолационизъм и империализъм“, добави той.