Войната засилва недостига на работна ръка в руската икономика

Общият брой на приетите на служба вероятно е надхвърлил половин милион

14:00 | 29 март 2023
Обновен: 14:42 | 29 март 2023
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Стремежът на президента Владимир Путин да разшири въоръжените сили на Русия увеличава недостига на работна ръка, тъй като войната в Украйна привлича стотици хиляди работници в армията от други сектори на икономиката.

Данните на Федералната статистическа служба сочат нетно увеличение на военнослужещите през миналата година с около 400 000 души на фона на вече рекордно ниската безработица, изчислява Bloomberg Economics, след като Путин нареди призоваването на 300 000 резервисти в първата частична мобилизация в страната след Втората световна война.

Общият брой на приетите на служба вероятно е надхвърлил половин милион, според Александър Исаков, икономист по въпросите на Русия в Bloomberg. Това е така, тъй като данните не отразяват наемането на нови служители, които да запълнят празнините, оставени от войниците, които са били уволнени от началото на инвазията, и не отчитат набирането на служители от частни военни компании като известната наемническа група "Вагнер".

Според хора, запознати с плана, Кремъл иска да наеме на договори още 400 000 военнослужещи през тази година, които да се бият в Украйна, тъй като Путин се подготвя за дълга битка. Путин е одобрил цел за увеличаване на числеността на руската армия от 1,15 млн. на 1,5 млн. души, което може да отнеме до 2026 г.

Стотици хиляди руснаци в наборна възраст напуснаха страната, след като Путин обяви мобилизацията през септември, което допринася за демографския спад, според който населението в трудоспособна възраст може да намалее с 6,5% през следващото десетилетие. През декември централната банка на Русия предупреди, че "капацитетът за разширяване на производството в руската икономика е до голяма степен ограничен от условията на пазара на труда".

Около една трета от икономическите сектори, проследявани от статистическата служба, отбелязаха спад в заетостта през миналата година, но набирането на военнослужещи компенсира почти цялото негативно влияние върху общия брой. Освен това наборната военна служба, допълнено от изселването на руснаци от страната, доведоха до намаляване на мъжкия трудов контингент и до недостиг на работна ръка в много отрасли.

Политиците в Москва неведнъж са изтъквали опасенията си, че задълбочаващият се недостиг на работна ръка спъва руската икономика, тъй като предприятията и секторите се опитват да се приспособят към безпрецедентните международни санкции, наложени заради войната.

Безработицата в Русия спадна до 3,6% през януари, а реалните заплати се увеличаваха през всеки от последните три месеца на 2022 г. на фона на недостига на кадри.

Докато безработицата се е увеличила средно с 2,4 процентни пункта по време на трите последни рецесии в Русия, според Исаков броят на безработните е достигнал най-ниската си стойност през 2022 г. и продължава да намалява.

Какво казва Bloomberg Economics:

Има три причини за това. Първо, рязкото увеличаване на публичните разходи през миналата година разшири възможностите на повечето сектори - забележителните ръстове в свързаното с отбраната производство, строителството са все примери за стимулиране на публичните разходи. Второ, загубите на заетост в силно циклични сектори, като търговията на дребно, до голяма степен бяха компенсирани от увеличаването на заетостта във военния и публичния сектор. Трето, драстичният спад на вноса, особено в началните фази на кризата, означаваше, че маржовете на печалба на местните производители се увеличиха, а стимулите за запазване на персонала останаха в сила.

-Александър Исаков, икономист за Русия.

Наталия Данина, ръководител на аналитичния отдел в HeadHunter, компания за набиране на персонал в Русия, заяви, че месечното увеличение на свободните работни места е надвишило ръста на получените през февруари автобиографии за първи път през последните 12 месеца. Показателите за предлагането на работна сила може би се връщат към нивото, наблюдавано след пандемията от Covid в Русия през 2021 г., "когато недостигът на кадри беше в пълна сила", каза тя.

"Ниската безработица, съчетана с недостиг на кадри, възпрепятства процесите за структурна трансформация на икономиката", каза Данина. "Или няма хора, или те не се стремят да сменят работата си в условията на трудни външни обстоятелства".