Доналд Тръмп е обвинен за укрити плащания на пари на порнозвезда

Бившият президент предстои да бъде изправен пред съда следващата седмица

08:42 | 31 март 2023
Автор: Патрисия Хуртадо
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бившият президент Доналд Тръмп се очаква да бъде изправен пред съда още във вторник според неговия защитник, в безпрецедентно съдебно дело с потенциал да промени американския политически пейзаж преди изборите догодина.

Тръмп стана първият бивш президент на САЩ, срещу когото беше повдигнато обвинение в четвъртък, когато голямо жури в Манхатън реши, че има достатъчно доказателства, за да започне дело срещу него за тайни плащания на порнозвезда по време на кампанията му през 2016 г. Журито върна обвинителния акт в четвъртък, според двама души, запознати с въпроса, които поискаха да не бъдат идентифицирани, тъй като обвиненията все още не са оповестени публично.

Офисът на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг каза, че е бил в контакт с адвоката на Тръмп, за да координира предаването му за изправяне пред съда. Джо Такопина, адвокатът на Тръмп, потвърди, че бившият президент планира да се яви пред властите в Ню Йорк. Той каза, че не му е казано какви са конкретните обвинения и очаква те да останат запечатани до обвинението.

Тръмп, който отново се кандидатира за президент и е изправен пред множество други правни разследвания, нарече обвинителния акт „политическо преследване и намеса в изборите на най-високо ниво в историята“. В изявление, което също послужи като обединителен вик към неговата политическа база, той описа случая като последното усилие на демократите да „унищожат движението „Да направим Америка отново велика“.

„Вярвам, че този лов на вещици ще има огромен обратен ефект върху Джо Байдън“, каза Тръмп за настоящия президент на САЩ. „Американският народ осъзнава точно какво правят радикалните леви демократи тук. Всеки може да го види.”

Белият дом отказа коментар.

Въпреки че не е ясно дали Тръмп ще лежи в затвора, ако бъде осъден, нито наказателни обвинения, нито присъда биха го дисквалифицирали да се кандидатира или дори да служи като президент. 76-годишният кандидат има ясна преднина пред вероятния претендент Рон ДеСантис сред републиканските гласоподаватели, но - за разлика от губернатора на Флорида - Тръмп изостава от Байдън в хипотетична среща на общите избори през 2024 г., според проучване на университета "Куинипиак", публикувано тази седмица.

В делото, заведено от Браг, се твърди, че Тръмп и неговата компания са фалшифицирали записи, за да прикрият плащанията към Сторми Даниелс. Неговият бивш адвокат и посредник Майкъл Коен е платил на Даниелс 130 000 долара, за да потисне твърденията, че е имала сексуална връзка с Тръмп, и парите са били възстановени на Коен от организацията на Тръмп. Тръмп отрече аферата и всякакво участие в изплащането.

Случаят почива на новаторска правна теория, казват някои експерти. Фалшифицирането на бизнес записи може да бъде престъпление според закона на Ню Йорк, но за да могат прокурорите да докажат, че Тръмп е извършил престъпление, те ще трябва да докажат, че той е участвал във фалшифицирането, за да извърши или прикрие второ престъпление.

По време на неговото управление федералните прокурори решиха да не търсят обвинение срещу Тръмп за тайните пари, позовавайки се на насоките на Министерството на правосъдието, че действащ президент не може да бъде обвинен. Тръмп каза по-рано през март, че окръжната прокуратура го е поканила да свидетелства пред голямото жури, свикано от Браг по делото - покана, която сигнализира, че прокурорите са сериозни относно повдигането на обвинения срещу него. Той отказа предложението.

Първоначално Браг реши през февруари 2022 г. да не повдига обвинителен акт, което доведе до оставката на двама висши прокурори по случая. Един от тях, Марк Померанц, бивш федерален прокурор, който ръководи разследването при предшественика на Браг, Сайръс Ванс младши, остро критикува Браг, че не е повдигнал обвинение срещу Тръмп по това време.

Републикански искания

Померанц каза в книгата си People vs. Donald Trump, че неговият екип смята, че плащанията на Даниелс и бивш модел на Playboy може да са били част от по-голям случай, включително фалшифицирането на бизнес записи на Тръмп в годишните му финансови отчети.

Офисът на Браг беше подложен на критики през последните седмици, включително от самия Тръмп, който прогнозира „смърт и унищожение“, ако бъде обвинен. Няколко видни републикански конгресмени, включително конгресменът Джим Джордан от Охайо, настояха прокуратурата в Манхатън да отговори на исканията за документи, оправдаващи разследването му срещу Тръмп.

Адвокатът на Тръмп Алина Хаба прогнозира, че клиентът ѝ ще надделее в крайна сметка.

„Бившият президент, настоящ кандидат и мой приятел президент Доналд Дж. Тръмп е жертва на корумпирана и изкривена версия на американската съдебна система и история“, каза Хаба в изявление. „Той ще бъде оправдан.“