Разходи за частни самолети и съмнителни удръжки се появиха в данъците на Тръмп

Тръмп и неговият бизнес са загубили десетки милиони долари, докато се е кандидатирал за президент и след като е влязъл в Белия дом

10:52 | 22 декември 2022
Автор: Лора Дейвисън, Крис Чофи, Саманта Хендлър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Според най-добрите безпартийни данъчни адвокати на Конгреса десетки причини за одит изпъкват в данъчните декларации на Доналд Тръмп: съмнителни разходи за частни самолети, големи необосновани удръжки за благотворителни цели и съмнителни плащания на децата на бившия президент, наред с други.

И все пак нито едно от тях не е било сериозно одитирано, според нов доклад на Съвместната комисия по данъчно облагане на Конгреса, който разкрива информация, която Тръмп се бори да запази в тайна от години.

Анализът на Съвместната комисия установи, че Тръмп е успял да използва съмнителни удръжки и агресивни данъчни стратегии, за да минимизира данъчните си сметки. Данните показват още, че Тръмп и неговият бизнес са загубили десетки милиони долари, докато се е кандидатирал за президент и след като е влязъл в Белия дом.

Сред елементите, които според доклада трябва да заслужават внимание от властите, са десетки милиони долари удръжки, заявени от Тръмп и неговите компании, включително за бизнес разходи, направени по време на президентството, и 126,5 милиона долара загуби за пет години, свързани с продажби от предприятие, което не изглежда да е продавало нещо.

Друг отбелязан проблем беше приспадане на 21,1 милиона долара за сервитут за опазване на имота на Тръмп Seven Springs в окръг Уестчестър в Ню Йорк. Този въпрос беше предмет на дело за измама, заведено от главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс по-рано тази година, което Тръмп отхвърли като политическа атака.

В съобщение късно във вторник демократите от Камарата на представителите заявиха, че съпротивата на Тръмп срещу прозрачността - както и небрежният подход на Данъчната служба (IRS) към нейната политика за годишни одити на президентите - са виновни за потенциалното нарушаване на бившия лидер на данъчните закони на САЩ, които той се закле поддържам.

Докладът, който бележи завършека на продължилите повече от три години усилия на Комисията по средствата на Камарата за получаване на данъчните декларации на Тръмп, беше публикуван, след като комисията гласува по партийна линия да оповести информацията. Действителните данъчни декларации, които включват стотици страници от личните и бизнес документи на Тръмп за годините между 2015 и 2020 г., ще бъдат публикувани в редактиран вид през следващите дни.

Председателят на Комисията по начините и средствата Ричард Нийл, който ръководи усилията за разследване на данъчните декларации на Тръмп и програмата за президентски одит на IRS, каза, че внася законопроект, който законово изисква агенцията да одитира всеки президент в рамките на 90 дни след встъпването му в длъжност.

Тръмп отдавна казва, че би се радвал да освободи информацията за данъците си, но не го прави по съвет на адвокати, защото е бил одитиран.

Докато демократите в Камарата на представителите спечелиха дългата си съдебна битка за получаване на данъчните декларации на Тръмп, след като той изчерпа всичките си правни възможности, всяка политическа полза за демократите може да бъде до голяма степен заглушена, тъй като повечето избиратели вече са втвърдили позициите си спрямо Тръмп. Освен това през последните три години на преден план излязоха по-големи противоречия и други сюжетни линии.

Този период включва два импийчмънта и оправдателни присъди: едното за търсене на помощ от Украйна за дискредитиране на политическите му съперници от Демократическата партия и второто за ролята му в атаката на Капитолия на 6 януари. През това време Тръмп загуби и втората си кандидатура за президент, беше обвинен за лошото представяне на републиканците на междинните избори през ноември и беше домакин на спорен расистки коментатор в имението си Мар-а-Лаго.

Тази седмица ръководената от Демократическата партия група, разследваща бунта на 6 януари, проведе последното от поредица изслушвания, които завършиха с препращане на Тръмп към Министерството на правосъдието.

Бившият президент сега има и легитимни републикански съперници, които чакат изборите през 2024 г. Групата включва губернатора на Флорида Рон ДеСантис, който изпревари Тръмп в поне едно скорошно проучване.

Предпазлив подход

Въпреки това демократите казаха, че обявяването на данъците на Тръмп е важно за прозрачността и демокрацията. Политическите последици не са важни, защото целта е да се хронифицират недостатъците на програмата за одит на IRS и как тя може да бъде подсилена.

По време на целия процес по-предпазливият подход на Нийл към неговото разследване разочарова някои от по-прогресивните му колеги. Това беше особено вярно, след като демократите започнаха да вярват, че екипът на Тръмп ще се опита да разтегне съдебния процес, помрачавайки надеждите, че ще получат документите преди президентските избори през 2020 г.

В същото време Нийл и други демократи казват, че са били наясно с потенциала да преиграят - и са наясно, че умишлено или несъзнателно оповестяването на информация без разрешението на комисията е престъпление, което може да постави някого зад решетките до пет години.

„Почти неограничен“

Представителят Кевин Брейди, най-висшият републиканец в комитета, каза, че разкриването на данъчната информация на Тръмп създава опасен прецедент за поверителността на данъкоплатците, но той отказа да каже дали републиканците биха избрали да не използват правомощията си да изискват и публикуват данъчни декларации, когато контролират панела догодина.

Брейди каза, че властта на председателите на данъчните комисии на Конгреса е „почти неограничена“ в светлината на този нов прецедент.

Нийл защити решението да се публикуват данъчните декларации на Тръмп, като каза, че комисията е работила добросъвестно и с най-голям професионализъм и че процесът не е предназначен да бъде „злонамерен“ към Тръмп.

Нийл каза, че данъчните документи на Тръмп ще бъдат публикувани през следващите дни, след като личната информация, като номерата на социалното осигуряване, бъде редактирана. Демократите имат време до 3 януари да публикуват повече информация, след което ще загубят мнозинството си в Камарата.