Тръмп е виновен за многослоен заговор за бунта на Капитолия, заключи разследването

Конгресът трябва да създаде механизъм, който официално да забрани на Тръмп и други, идентифицирани в доклада, да заемат правителствени или военни длъжности, препоръча комисията

19:10 | 23 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Комисията на Камарата на представителите, разследваща нападението на 6 януари срещу Капитолия на САЩ, представи язвителен доклад, който обвинява „един човек“, бившия президент Доналд Тръмп, за подбуждането към насилие, за да се опита да задържи властта.

Докладът от 814 страници завършва продължило година и половина разследване, което описва задкулисния гняв на Тръмп и усилията му да окаже натиск върху държавни служители и Министерството на правосъдието да отменят изборите.

„Основната причина за 6 януари беше един човек, бившият президент Доналд Тръмп, който много други последваха“, се твърди в резюмето на доклада, поставяйки нахлуването на въоръжена тълпа в Капитолия в рамките на „план от няколко части за преобръщане на президентските избори през 2020 г.”

Панелът от седем демократи и двама републиканци приключи работата си в понеделник с първото по рода си наказателно дело от Конгреса срещу бивш президент, настоявайки Тръмп да бъде обвинен в четири престъпления, включително въстание, заговор за измама на САЩ и възпрепятстване на процедура в Конгреса.

Комитетът каза, че Конгресът трябва да създаде механизъм, който официално да забрани на Тръмп и други, идентифицирани в доклада, да заемат правителствени или военни длъжности, цитирайки разпоредба в 14-та поправка на конституцията на САЩ, която дисквалифицира лицата, участващи в бунт, от такива постове.

Констатациите добавят към правните и политически проблеми, измъчващи кандидатурата на Тръмп за преизбиране през 2024 г., която той обяви миналия месец. Друга комисия на Камарата на представителите реши във вторник да публикува шестгодишни данъчни декларации на Тръмп, които той отдавна се бори да запази в тайна.

Комисията публикува само резюме на своя доклад в понеделник. Пълният цифров доклад беше публикуван в 21:45 ч. четвъртък и можете да го намерите тук.

В доклада има нови и стряскащи подробности, като желанието на Тръмп да отиде в Капитолия, докато се удостоверява победата на Джо Байдън.

„Един свидетелски разказ предполага, че президентът Тръмп дори е пожелал да участва в преброяването на гласовете от Камарата на представителите, застанал с републикански конгресмени, може би в опит да окаже допълнителен натиск върху вицепрезидента Майк Пенс и други“, според доклада.

Пенс, в ролята си на президент на Сената, в крайна сметка отказа да се съгласи с искането на Тръмп да отхвърли преброяването на изборите.

Докладът представя сътрудници, които пренебрегват Тръмп и го обвиняват за насилието на 6 януари. Хоуп Хикс, един от най-близките и най-дълго служили помощници на Тръмп, изпрати съобщение на свой колега, че е предложила няколко пъти в дните, водещи до нападението, Тръмп публично заяви, че 6 януари трябва да остане мирен, а той е отказал, според доклада.

„Сега всички изглеждаме като домашни терористи“, пише Хикс на Джули Радфорд, началник на кабинета на дъщерята на Тръмп, Иванка, по време на бунта, според доклада. Относно туит на Тръмп по време на нападението, че Пенс не е имал смелостта да отмени изборите – предизвиквайки скандирания „обесете Майк Пенс“ – Хикс е изпратила съобщение до колега същата вечер: „Да атакува вицепрезидента? Какво, по дяволите, не е наред с него“, се казва в доклада.

Отделните глави на доклада разширяват разказа, който комисията изложи в девет изслушвания тази година с цел да изясни историята и постави основите на потенциалното наказателно преследване на Тръмп и няколко негови сътрудници. Разследващите разпитаха повече от хиляда свидетели и прегледаха милиони страници документи.

Министерство на правосъдието

Докладът описва подробно как усилията на Тръмп да отмени изборния резултат включват значителен натиск върху Министерството на правосъдието да разследва фалшиви твърдения за измама на гласоподаватели. Длъжностни лица разказаха подробно в показанията си как са се срещали с Тръмп и са му представяли доказателства, за да развенчаят конспиративните му теории, само за да разберат по-късно, че Тръмп все още повтаря невярната информация.

„Президентът всъщност не се интересува какви факти са били разкрити от Министерството на правосъдието“, според доклада.

Докладът описва прословутото обаждане от 2 януари 2021 г. до щатския секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, в което Тръмп го призова да „намери 11 780“ гласа, като „един елемент от по-мащабно и всеобхватно усилие – голяма част от него невидяно от и неизвестно на широката общественост - да отмени гласовете, подадени от милиони американски граждани в няколко щата."

Докладът изчислява, че е имало най-малко 200 очевидни опити от страна на Тръмп и неговия вътрешен кръг публично или частно да се опитат да убедят държавни или местни служители да отменят резултатите от изборите в някои щати. Кампанията на Тръмп се е опитала да се свърже с почти 200 щатски законодатели, за да получи подкрепа за действие на щатско ниво, според доклада, който подчертава докладван по-рано частен брифинг на 2 януари 2021 г. между Тръмп, други съюзници и стотици законодатели.

Един депутат от щата Мичиган, председателят на Камарата на представителите Лий Чатфийлд, каза на комисията, че е получил пет до десет обаждания от Тръмп след изборите, обикновено за обсъждане на измами с избиратели. По-късно Тръмп е изпратил туит, призовавайки поддръжниците си да се свържат с Чатфийлд и друг щатски депутат, като погрешно включва номера на частен гражданин.

Натиск върху щатите

Висш законодател от Пенсилвания по това време, Джейк Корман, каза, че е получил обаждане от Тръмп малко след Деня на благодарността с молба за помощ. Корман каза, че когато казал на Тръмп, че не може да направи това, което президентът иска, Тръмп отговорил: „Не съм сигурен, че адвокатите ви са много добри“.

Осем страници от доклада каталогизират тормоза и опасностите, пред които са били изправени служители на изборите и политици в някои щати, някои от които са конкретно идентифицирани от Тръмп и други високопоставени съюзници с много последователи.

Един от плановете е бил да се убедят щатите да представят алтернативни избиратели в Електоралния колеж (който на практика избира президента), а не такива, които са щели да сертифицират победата на Байдън. Планът включвал бившия кмет на Ню Йорк Руди Джулиани и бившия шеф на кабинета на Тръмп Марк Медоус, каза комисията, както и председателя на Републиканския национален комитет Рона Макданиел, различни членове на Конгреса и лидери на Републиканската партия в седем щата – „някои от които не знаят точно какво са били помолени да направят.

Но докладът заключава, че „президентът Тръмп сам е направлявал всичко“.

Набирането на средства на Тръмп след изборите, което набра зашеметяващите 250 милиона долара, също беше подложено на разследване, включително рекламите, използвани за привличане на дребни дарители.

Докладът описва подробно променящите се обосновки, използвани за набирането на средства, от „спиране на кражбата на изборите“ до гарантиране, че се броят само законни гласове. Докато политическите агенти на Тръмп спореха за формулировката на молбите му, парите бяха пренасочени към политическата организация Save America, която по закон може да похарчи само 5000 долара за оспорване на резултата от изборите.

'Лов на вещици'

Тръмп каза в публикация в своята социална медийна платформа след публикуването на доклада в четвъртък, че „силно пристрастният неизбран комитет“ нарочно е пропуснал да спомене оспорваното му твърдение, че Пелоси е виновна за това, че не е извикала Националната гвардия на 6 януари, или че Тръмп използва думите "мирно и патриотично" в речта си преди атаката, призовавайки поддръжниците си да маршируват до Капитолия.

"ЛОВ НА ВЕЩИЦИ!", написа Тръмп.

Всъщност отговорностите за сигурността по това време бяха споделени с републиканците, които контролираха Сената.

Републиканският представител Лиз Чейни от Уайоминг, заместник-председател на комисията, която загуби мястото си, след като беше набелязана от Тръмп, каза в предговора си към доклада, че е най-разочарована от колегите си консерватори, които се противопоставиха на заплахите от комунизма и ислямския тероризъм, но решиха да се съгласяват с Тръмп или да „държат главите си наведени“ – и да продължат да го правят.

„Част от трагедията на 6 януари е поведението на онези, които знаеха, че случилото се е дълбоко погрешно, но въпреки това се опитаха да го омаловажат или да защитят отговорните“, каза Чейни. „Тези усилия продължават всеки ден.“