Разликите между случаите с тайните документи на Тръмп и Байдън

Доналд Айър, бивш заместник главен прокурор на САЩ

10:30 | 18 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Как гледате на създаването на специалната комисия? Нужно ли беше и дали наистина Мерик Гарлънд нямаше избор?

Смятам, че той постъпи правилно. Това е решение по негово усмотрение, каквото е допустимо по смисъла на закона. Той има правомощията да направи такова нещо при извънредни обстоятелства и в името на обществения интерес. В случая, очевидно имаме извънредни обстоятелства.

Смятам, че това е много по-добре за човек, когото никой и в никакъв случай не би обвинил в пристрастност.

Назначеният Робърт Хър е бивш прокурор на Мериланд назначен от Доналд Тръмп и освен това има отлична репутация и голям опит като обвинител. Никой не би могъл да каже, че той ще е предубеден. Искаме това решение да се вземе по този начин. Затова смятам, че определено то беше правилно.

От друга страна, що се отнася до Байдън, към момента няма никакви доказателства за елементи не преднамереност, на умишлено укриване или съпротива срещу връщането на документите където им е мястото.

Затова смятам, че е напълно нелогично да се каже, че става дума за едни и същи обстоятелства. От всичко видяно до сега, те въобще не си приличат, що се отнася до елемента на престъпен акт.

Правите сравнение с бившия президент Доналд Тръмп, който оказа съпротива, или поне адвокатите му се противопоставиха  на предаването на документи. Според вас, дали господин Хър първо ще се опита да открие дали има още документи? Знаем ли въобще нещо по въпроса?

Разбира се, че той ще иска за разбере това, а после ще поиска да изясни всички обстоятелства около това как тези документи са се оказали на места, включително и дома на Байдън, до които той е имал достъп.

Как е станало всичко? Кой го е направил? Не знаем, но е напълно възможно Байдън да няма нищо общо с това. Може други хора да се пренасяли кашоните. Не знаем. Така че, Хър трябва да разнищи фактите.

Но най-важният за него въпрос ще бъде по отношение на умишления криминален акт: дали всички елементи на преднамереност, на съпротива документите да бъдат върнати, на усилия за укривателство и други такива елементи, които дават основание за криминално разглеждане на този тип поведение, дали тук присъстват всички тези елементи. До момента няма никакви признаци, че е така. Това е огромната разлика, която виждаме в момента.