Облекчения и бонуси от намалени данъци: какво показват данъчните декларации на Тръмп

Тръмп не е плащал федерални данъци върху доходите през 2020 г., отчитайки загуби в десетки имоти и холдингови компании

10:02 | 31 декември 2022
Автор: Лора Дейвисън и Бен Стивърман
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Огромните загуби и големите данъчни облекчения в декларациите на Доналд Тръмп разкриват как бившият президент е успял да използва данъчния кодекс, за да минимизира своите плащания на данък върху доходите.

Демократите от Комитета по средствата на Камарата на представителите публикуваха данъчните декларации на Тръмп в петък, след като той загуби многогодишна съдебна битка, за да ги запази поверителни. Документите показват сложното и понякога необичайно финансово състояние на президента.

Записите илюстрират как Тръмп, като собственик на бизнес и предприемач на недвижими имоти, има право на набор от данъчни облекчения, които повечето данъкоплатци не могат да поискат. Документите, които обхващат периода от 2015 г. до 2020 г., също така подробно описват как Тръмп е бил засегнат от законопроекта за намаляване на данъците от 2017 г., който той подписа в закон.

Документите допълнително показват пълната сложност на данъчния кодекс. Подобно на много собственици на бизнес в САЩ, досиетата обхващат стотици страници за отчитане на местни и чуждестранни активи, кредити, удръжки, амортизация и др.

$0 данъчно плащане

Тръмп не е плащал федерални данъци върху доходите през 2020 г., отчитайки загуби в десетки имоти и холдингови компании. Почти със сигурност пандемията е изиграла роля. Ирландски голф курорт, собственост на бившия президент, по-рано отчете 69% спад на приходите през 2020 г.

Въпреки това някои имоти все пак печелят пари. Загубите от $65,9 милиона в различни субекти бяха компенсирани от $54,5 милиона печалби в други през тази година, според резултатите.

През 2018 г., годината, в която Тръмп имаше най-голямата сметка за лични данъци - 999 466 долара - той плати ефективна ставка от 4,1% върху доходите си, доста под горната индивидуална ставка от 37%, определена в неговия закон от 2017 г.

Демократите цитираха ниските данъчни сметки на Тръмп като причина за преразглеждане на данъчния кодекс, но не успяха да постигнат съгласие относно начините за извършване на големи промени през двете години, в които имаха мнозинство както в Камарата, така и в Сената. Републиканците ще получат контрол над Камарата на представителите следващата седмица, което означава, че за всякакви значителни промени в данъчните закони вероятно ще изминат години.

Последици от данъчния закон на Тръмп

Данъчният закон на Тръмп имаше разнопосочни ефекти за него лично. Той успя да се възползва от някои разпоредби, включително разширени отписвания за бизнес разходи, стимулиращи неговите компании и намаляването на алтернативния минимален данък или AMT, което му позволява да претендира за повече индивидуални удръжки.

Първоначално AMT беше предназначен да улови доходите на богати хора като Тръмп, които успяваха да избегнат плащането на данъци поради поредица от отписвания, като амортизация на недвижими имоти, които всъщност печелят стойност.

AMT стана политически непопулярен с течение на времето, тъй като повече домакинства от горната средна класа станаха обект на него и допълнителната документация и главоболието за съответствие, които идват с него. Републиканците го намалиха през 2017 г.

Тръмп все още не е в състояние да изиска 20% прехвърляне на данъчно облекчение, което неговият закон за намаляване на данъците от 2017 г. създаде за партньорства, LLCs и други малки предприятия. Тръмп отчете отрицателни бизнес приходи, известни също като загуби, от 2018 г. до 2020 г., което го прави недопустим за един от централните елементи на неговото законодателство.

Това данъчно облекчение е планирано да изтече в края на 2025 г.

Държавен и местен данъчен лимит

Декларациите на Тръмп също така отразяват тавана от 10 000 долара, който той и републиканците въведоха в своя данъчен закон от 2017 г. за приспадане от държавните и местните данъци (SALT), губейки възможността да си върне милиони, които той иначе би могъл да поиска всяка година от платени държавни и местни данъци.

За 2019 г. в декларацията на Тръмп се казва, че той е платил 8,4 милиона долара щатски и местни данъци, но може да поиска само 10 000 долара според данъчния си закон. Следващата година беше подобна: платени 8,5 милиона долара, но отново с ограничение от 10 000 долара.

Ограничението на Тръмп за приспадане на SALT от $10 000 ограничи данъчните облекчения за много данъкоплатци с високи доходи и разгневи демократите в щатите с високи данъци, включително Ню Йорк и Ню Джърси. Преди това приспадането беше неограничено за някои данъкоплатци.

Чуждестранни връзки

Като президент Тръмп беше съден от демократите в Конгреса и главните прокурори от Демократическата партия, които го обвиниха в нарушаване на така наречената клауза за възнагражденията в конституцията на САЩ, забраняваща на президентите да получават подаръци от чужди правителства.

Документите не правят много, за да изяснят естеството и степента на задграничните финансови връзки на Тръмп, но неговото завръщане през 2020 г. - от времето, когато се кандидатира за преизбиране и се сблъскваше с въпроси относно отношенията си с чуждестранни противници - изброява няколко субекта, които оперират в Китай, включително хотелиерски бизнес в Шенжен.

Други от стотиците изброени бизнес субекти също изглежда работят в чужбина, включително някои в Панама, Бразилия и Баку, Азербайджан.

Благотворителни подаръци

Тръмп съобщи, че е давал сравнително малко за благотворителност, докато е бил в Белия дом, включително че не е давал дарения през 2020 г. в разгара на пандемията.

Тръмп даде най-много, докато беше на поста през 2017 г., когато даде близо 1,9 милиона долара в брой. Тръмп даде около 500 000 долара през 2018 г. и 2019 г.

Благотворителните дарения бяха чувствителна тема, докато Тръмп беше на поста. Той се съгласи да закрие благотворителната си организация, The Trump Foundation,, през 2018 г. след обвинения, че е използвал организацията за своята кампания и други лични цели.

Одитен риск

Непартийната Съвместна комисия по данъчното облагане на Конгреса отбеляза десетки потенциални удръжки и други маневри, които вероятно биха били повдигнати по време на одит.

Демократите от Камарата на представителите установиха, че данъчната служба IRS не е извършила одит на Тръмп, докато той е бил на поста, но потенциалните "червени сигнали", повдигнати от Съвместната комисия, биха могли да осигурят одитна карта за IRS, ако тя продължи проверката.

Данъчните счетоводители също отбелязаха, че използването на еднолични търговци от страна на Тръмп, които обикновено се използват за малки, еднолични предприятия като фризьори или доставчици на грижи за тревни площи, също е потенциален повод за одит за IRS.