Американските зелени субсидии вече ще обхващат и редки метали от Япония

Електромобили, в които има материали, добити или обработени в Япония, ще могат да се възползват от стимулите по американския Закон за намаляване на инфлацията

12:50 | 28 март 2023
Обновен: 13:04 | 28 март 2023
Автор:  Шоко Ода, Ерик Мартин 
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ се договориха да засилят сътрудничеството си с Япония по отношение на критични вериги за доставка на минерали и да разширят достъпа до данъчни облекчения, тъй като президентът Джо Байдън се стреми да противодейства на доминиращата позиция на Китай в сектора на батериите за електрически превозни средства.

След сключването на пакта електрическите превозни средства, в които има материали, добити или обработени в Япония, ще могат да се възползват от стимулите по американския Закон за намаляване на инфлацията (IRA), заяви японският министър на търговията Ясутоши Нишимура във вторник в Токио.

"Това съобщение е доказателство за ангажимента на президента Байдън за изграждане на устойчиви и сигурни вериги за доставки", заяви в изявление търговският представител на САЩ Катрин Тай. "Япония е един от най-ценните ни търговски партньори".

Сделката е подобна на споразумението, което Вашингтон преговаря с Европейския съюз и което ще разшири достъпа до част от средствата, които могат да достигнат 369 млрд. долара под формата на помощи и данъчни кредити, осигурени през следващото десетилетие по силата на IRA, в области, включващи вятърна и слънчева енергия и електрически превозни средства.

Книжата на базираните в Япония доставчици за сектора на електрическите превозни средства поскъпнаха по време на търговията във вторник. Sumitomo Metal Mining Co., производител на катодни материали за батерии, добави 2,1%, както и акциите на производителя на сепаратори Asahi Kasei Corp.

САЩ остават крайно зависими от Китай, а търсенето на критични минерали ще бъде огромно през следващите години, заяви в петък министърът на финансите Джанет Йелън по време на показанията си в Бюджетната комисия към Камарата на представителите. "Една от целите на IRA е широкото укрепване на веригите за доставка на тези критични минерали и тяхната преработка", каза тя.

Предвижда се Министерството на финансите да въведе нови изисквания, според които ще бъде задължително компонентите на батериите и критичните минерали да се доставят от страни, сключили споразумения за свободна търговия, за да се ползва пълният данъчен кредит от 7500 долара на електромобил. Въпреки че ЕС и Япония не са част от споразумения за свободна търговия със САЩ, новите пактове ще дадат на съюзниците същия статут за търговията с критични минерали.

"Осигуряването на критични минерали, които са необходими за електрическите превозни средства, е важен въпрос, защото се очаква търсенето на тези автомобили да нарасне експоненциално", заяви Нишимура пред репортери. По думите му Тай и японският посланик в САЩ Коджи Томита ще подпишат споразумението по-късно във вторник.

Наскоро американските законодатели излушаха както Тай, така и Йелън относно легитимността на подобни сделки без одобрението на Конгреса. Междувременно няколко профсъюза, които са са сред основните поддръжници Байдън, се противопоставиха на споразуменията поради опасения, че те излагат на риск американските работни места.

По сделката са проведени консултации със законодателите, но тя е договорена в рамките на правомощията на американския търговски представител да сключва споразумения за конкретни сектори без одобрението на Конгреса, заявиха висши служители на администрацията в разговор с репортери.

Пактът съдържа механизъм за проверка, за да се гарантира, че критичните минерали, идващи от "страни, пораждащи безпокойство" - което се отнася за Китай и Русия - не се ползват от стимулите на IRA, казаха служителите.

Съгласно споразумението САЩ и Япония също така ще се въздържат от налагане на експортни мита върху критичните минерали, търгувани между двете държави, и ще обсъдят как да подходят към "непазарните политики и практики на страни, които не са част от споразумението, но засягат търговията с критични минерали" - още една завоалирана препратка към Китай.