ЕС рискува нова ера на протекционизъм, включвайки се в надпреварата за субсидии на САЩ

Предизвикателствата на изменението на климата, ще бъде преодолявани с чисто националистически подходи

12:00 | 5 февруари 2023
Автор: Хорхе Валеро, Брайс Башук, Ева Круковска
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Законът за чистите технологии на Джо Байдън въвлече Европейския съюз в борба за субсидии, която може да предизвика трансатлантическа търговска война, точно когато съюзниците обединяват усилията си срещу нахлуването на Русия в Украйна. 

ЕС винаги е защитавал глобалния ред, основан на правила, дори когато САЩ стават все по-враждебни към ограниченията, които са приели като член на Световната търговска организация (СТО). Но предвидените от Байдън 500 млрд. долара нови разходи и данъчни облекчения за стимулиране на националните зелени индустрии през следващото десетилетие може да се окажат последната капка.

През изминалата седмица ЕС представи индустриалния си план "Зелена сделка" в опит да ускори развитието на своя сектор на чистите технологии чрез мащабна инвестиционна помощ и данъчни облекчения. Европейското законодателство все още е в процес на договаряне, но ако последва стъпките на САЩ, това може да направи СТО още по-малко значима. 

След като американският Закон за намаляване на инфлацията (IRA) изглежда нарушава международните правила за субсидиите, които забраняват изискванията за вътрешно производство, начинът, по който ще процедира ЕС, може да изтласка на заден план СТО и системата, която тя представлява след Втората световна война, тъй като световните икономически суперсили започват нова ера на конфронтация без никакви задръжки.  

"Големият проблем, който имаме в момента, е, че някои от инструментите, които страните използват за борба с изменението на климата, са в противоречие с нормите на международната търговия", каза в интервю Аранча Гонсалес Лая, бивш изпълнителен директор на Центъра за международна търговия и бивш министър на външните работи на Испания. "Опасявам се, че навлизаме в период, в който една нова форма на взаимозависимост, каквато е изменението на климата, ще бъде преодолявана с чисто националистически подходи."

Възходът на Китай
Последната фаза на глобализацията се ускори през 90-те години на миналия век след разпадането на Съветския съюз и разпространението на ръководените от САЩ търговски ценности в целия свят. Влизането на Китай в Световната търговска организация през 2001 г. спомогна за увеличаването на световната икономика със 76 % през следващите 20 години и изведе от бедност около 1 милиард души. Но шокът от стремителния възход на Китай донесе страдание на чуждестранните работници - особено в регионите с трудоемко производство като електроника, облекло, гуми, стомана и алуминий.

Бившият президент Доналд Тръмп обвини СТО, че не е успяла да ограничи най-тежките търговски злоупотреби на Китай, а политиците във Вашингтон като цяло приемат, че организацията е непригодна за целта. Тъй като САЩ започнаха да изпитват недоволство от разработената от тях търговска система, това предизвика дисхармония между Вашингтон и Брюксел. Въпреки недостатъците на СТО, ЕС продължава да защитава организацията, която смята за критична преграда срещу завръщането на основаната на силата търговска система, предшестваща Втората световна война.

Protectionism 01
Глобалните разходи за чиста енергия се увеличават

ЕС заплаши, че ще сезира Световната търговска организация (СТО) за IRA, като заяви, че тя дискриминира европейските производители със строги изисквания за местно съдържание. Ръководителят на търговския регулатор Нгози Оконджо-Ивеала призова САЩ и ЕС да решат разногласията помежду си, вместо да въвличат организацията в нов търговски спор.

Лидерите на ЕС ще обсъдят отговора на американския закон този месец, но някои са уверени, че блокът ще се убеди, че политиката е в съответствие с правилата на международната търговия. "Отговорът на ЕС ще бъде насочен точно към това да не се навреди на световната търговска система", каза Симоне Таляпиетра, изследовател в мозъчния тръст Bruegel в Брюксел. 

Среща на върха на ЕС
"Трябва ли да се притесняваме от тази надпревара за субсидии? Да, ако субсидиите се дублират и са абсолютни нарушения на правилата на СТО", заяви в интервю Дженифър Хилман, професор от университета в Джорджтаун и бивш член на апелативния орган на СТО. "Но ако са направени правилно, трябва да ги приветстваме."

Но 27-членният блок е разединен по въпроса как да реагира и има вътрешни разногласия, че ако ЕС отговори на IRA с огромни собствени субсидии, това ще облагодетелства само по-големите държави членки.

Ръководителят на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер предупреди, че твърде голямата национална подкрепа за компаниите може да постави в неравностойно положение по-малките и по-бедните държави, които имат по-малък фискален капацитет. Германия и Франция, двете най-големи икономики в ЕС, се възползваха най-много, след като Комисията, изпълнителният орган на ЕС, облекчи съществуващите правила, за да помогне на фирмите да се справят с високите разходи за енергия.

Италианският министър-председател Джорджия Мелони планираше да предупреди германския канцлер Олаф Шолц преди срещата на върха, че макар предложената пътна карта на ЕС да е добро начало, тя е твърде небалансирана по отношение на държавните помощи, твърди запознат с мнението на Мелони. 

Представители на ЕС и дипломати признават, че зелените субсидии ще бъдат необходими за смекчаване на глобалното затопляне, особено в един не толкова приятелски настроен свят, в който САЩ и Китай харчат милиарди долари за стимулиране на ключови технологии, които ще имат централно значение през следващите десетилетия.

"Въпросът е да се направи съвместимо използването на различните инструменти, които страните използват за борба с изменението на климата", каза Гонсалес Лая. "И СТО е важен фактор за това."

Protectionism 02
Европейско финансиране за зеления преход

ЕС работи по актуализиране на правилника си за зелените субсидии, но следващата министерска среща на СТО ще се състои чак след година, през която надпреварата за субсидиите вероятно ще се разгорещи. Тод Тъкър, директор на базирания във Вашингтон Институт Рузвелт, заяви, че настоящите търговски правила не са подходящи за целта. 

"Сега имаме съвсем различен набор от предизвикателства, свързани с фундаменталната икономическа трансформация на всяка икономика на планетата", каза той. "Това се нуждае от нов политически подход."

Среща във Вашингтон
Германският министър на икономиката Роберт Хабек и френският му колега Бруно Льо Мер ще се отправят към Вашингтон тази седмица в опит да деескалират назряващото трансатлантическо напрежение. Европейците ще се срещнат с американски официални лица, включително с министъра на финансите Джанет Йелън, за да обсъдят IRA.

Франция е един от най-яростните критици на закона, предупреждавайки, че той може несправедливо да пренапише правилата на глобализацията и да отклони работни места и инвестиции от Европа. 

Но европейските лидери стават все по-скептични, че САЩ ще направят някакви значими промени в своя закон за зелените субсидии. 

"Изправена пред Закона за намаляване на инфлацията, Европа трябва да влезе в боен режим и да защити своята индустрия", заяви Льо Мер в сряда. "Франция е напълно решена да защити и развие производствената си база".