Отделни щати започнаха да примамват европейски чисти технологии със зелени субсидии

Мичиган, Охайо, Джорджия и други изпращат делегации в чужбина на фона на оплаквания от служители на ЕС

17:30 | 29 януари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономически служители от няколко американски щата засилиха усилията си да привлекат европейски предприятия за чиста енергия през Атлантическия океан, рекламирайки големи данъчни облекчения, достъпни за чуждестранните предприемачи, въпреки горчивата реакция от страна на лидерите на ЕС.

Делегации от Мичиган, Джорджия, Охайо и други щати обиколиха Европа, въоръжени с подробности за сочните субсидии, предлагани от Закона за намаляване на инфлацията (IRA), знаковото законодателство за климата на Джо Байдън, прието през август, разказва Financial Times.

„Не мисля, че активно сме набирали компании толкова интензивно, колкото сега“, каза Джъстин Кочер, директор на международния бизнес за JobsOhio. Представители на Охайо се срещнаха с компании за чисти технологии в Германия, Италия и Белгия през последните четири месеца.

IRA ще предостави субсидии на стойност около 370 милиарда долара за чиста енергия, отбелязвайки най-амбициозните усилия на САЩ за справяне с изменението на климата, но предизвика яростни критики в Брюксел и обвинения, че САЩ дискриминират компаниите от ЕС.

Валдис Домбровскис, европейски комисар по търговията, каза миналата седмица, че борбата с изменението на климата трябва да се води чрез „изграждане на трансатлантически вериги за стойност, а не чрез тяхното разпадане“.

Но кампанията от американски щати и региони се засили, включително посещения на Световния икономически форум в Давос миналата седмица от губернаторите на Мичиган, Джорджия и Илинойс, както и сенаторът от Западна Вирджиния Джо Манчин, демократ, който беше един от архитектите на IRA. Губернаторът на Джорджия Брайън Кемп, републиканец, беше забелязан да представя своя щат като инвестиционна дестинация за чисти технологии на обяд, организиран от форума.

„Бях изумен от многото дейности на щатските правителства, от агенции за бизнес развитие, щатски агенции за бизнес развитие, които упорито се опитваха да ни привлекат“, каза Гюнтер Ерфурт, главен изпълнителен директор на Meyer Burger, базирана в Швейцария производител на соларни модули.

„Ако ЕС не излезе с нещо подобно [на IRA], тогава може да продължим да растем навън, по-специално в САЩ, вместо да продължим да инвестираме в Европа“, добави Ерфурт. Компанията има един американски обект в Аризона.

Но европейските политици не бяха толкова впечатлени. Германия и Франция изразиха безпокойство от IRA. Белгийският премиер Александър Де Кроо се оплака от „много агресивния начин“, по който САЩ са го представили на бизнеса в ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза на делегатите в Давос, че „необходимостта да бъдем конкурентоспособни с оферти и стимули, които в момента се предлагат извън Европейския съюз“ може да накара ЕС да разхлаби собствените си ограничения върху субсидиите.

След приемането на IRA са обявени най-малко 20 нови или разширени завода за производство на чиста енергия в САЩ, според Американската асоциация за чиста енергия. Повече от половината са от чужди компании.

През октомври BMW заяви, че ще похарчи 1,7 милиарда долара за нов капацитет за производство на електромобили и батерии в Южна Каролина. Южнокорейската Hanwha Q-Cells този месец обяви разширяване на фабрика за соларни панели в Джорджия за 2,5 милиарда долара.

Примамливият натиск от САЩ не показва признаци на скорошен край.

Крис Камачо, главен изпълнителен директор на Greater Phoenix Economic Council в Аризона, каза, че „всеки щат в съюза“ сега се състезава да привлече европейския бизнес.

„Ние работим с редица европейски компании за чисти технологии, които включват в техния модел и очаквания, че ще имат достъп до тези средства [IRA]“, каза той.

Гретхен Уитмър, губернатор на Мичиган, нововъзникващ център за инвестиции в чиста енергия, ръководи делегация от щата на първата си икономическа инвестиционна мисия в Европа този месец, включително спирки в Швейцария и Норвегия.

Уитмър призова инвеститорите да „дойдат в Мичиган“, добавяйки, че наред с наскоро приетия Закон за чиповете и науката — предназначен да стимулира производството на полупроводници в САЩ — IRA ще означава, че „ще видим преместване на производството от цялата верига на стойността“ .

Том Йенсен, главен изпълнителен директор на Freyr, норвежка компания за батерии, която обяви планирана фабрика за батерии на стойност 2,6 милиарда долара в Джорджия през ноември, каза, че Европа трябва да приложи свой собствен пакет от субсидии, ако иска да остане конкурентоспособна.

„Европа критикува САЩ, че са твърде бавни“ по отношение на политиката за климата и чистата енергия, каза Йенсен. „Когато най-накрая поставят на масата най-добрата политика за борба с климата, те са критикувани за това.“