МВФ променя правилата за отпускане на заеми - проправя път за милиарди за Украйна

За пръв път ще бъде предложена пълноценна програма за заем на страна, която е във война

15:30 | 18 март 2023
Автор: Ана Монтейро
Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), по време на панелна сесия в деня на откриването на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, Швейцария, във вторник, 17 януари 2023 г. Снимка: Щефан Вермут/Bloomberg
Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), по време на панелна сесия в деня на откриването на Световния икономически форум (СИФ) в Давос, Швейцария, във вторник, 17 януари 2023 г. Снимка: Щефан Вермут/Bloomberg

Международният валутен фонд одобри промени в правилата си за отпускане на заеми, които му дават възможност да помага на страни, изправени пред изключително висока несигурност, и отварят пътя за подкрепа за разкъсваната от война Украйна, която се очаква да бъде на стойност около 15 млрд. долара. 

Промените се прилагат в ситуации, "включващи екзогенни шокове, които са извън контрола на властите на страната и обхвата на техните икономически политики и които пораждат по-големи от обичайните рискове", и се отнасят до ключови пречки при изготвянето на програми за тези държави, се казва в изявление на базирания във Вашингтон кредитор от петък.

При одобряването на промените в политиката за финансови гаранции изпълнителният съвет заяви, че пристъпването към програма, подкрепена от фонда, в случаи на изключително висока несигурност "ще изисква внимателна преценка дали такъв план би бил осъществим и надежден предвид вероятните рискови характеристики".

Фондът традиционно отпуска заеми само на държави, които имат ясен път за изплащане на задълженията си към организацията, за да се гарантира способността ѝ да продължи да отпуска заеми на други държави. Това е под въпрос за Украйна, след като руската инвазия миналата година опустоши експортната ѝ икономика и инфраструктура, убивайки хиляди хора и прогонвайки още повече хора от домовете им.  

Фондът проучва възможността за многогодишен пакет от помощи за Украйна на стойност до 15 млрд. долара, за да покрие нуждите на страната и да осигури катализатор за повече международно финансиране, докато Киев се опитва да отблъсне руските сили. Ако бъде постигнато споразумение, МВФ за първи път ще предложи пълноценна програма за заем на страна, която е във война. 

На 15 март МВФ заяви, че ще приключи преговорите за отпускане на заем на Украйна "в близките дни". 

Освен промяната в правилата за отпускане на заеми на фонда, програмата за заем ще изисква одобрение от страните от Г-7, донорите и кредиторите на Украйна, гарантиращи устойчивостта на дълга на страната, както и ангажимент от страна на правителството в Киев за провеждане на редица политики. 

На 16 март централната банка на Украйна запази лихвените проценти и представи мерки за стимулиране на конкуренцията между местните кредитори, тъй като правителството се приближава към споразумение с МВФ. 

Миналата година икономиката на Украйна се срина с около една трета, което унищожи приходната база на страната и принуди правителството да разчита на международна помощ. Правителството се насочи към 38 млрд. долара от чуждестранни донори през тази година, за да запълни недостига, като дефицитът възлиза на около 3 млрд. долара месечно.

Министерството на финансите на Украйна планираше да получи 28 млрд. долара под формата на безвъзмездни средства и заеми от САЩ и Европейския съюз, а останалата част да дойде от двустранни заеми от други държави и МВФ.