Нир Баркат: Израел трябва да подкрепи Украйна

Нир Баркат, министър на икономиката и индустрията на Израел

10:00 | 15 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Искам да ви попитам следното, дори и да не е точно в рамките на портфейла ви, то попада в областта на технологиите все пак, а то е: дали Израел би могъл да направи повече, за да подкрепи Украйна с технологичните умения и хардуер, с които разполага? Защото в Украйна има хора, които казват, че Израел трябва да заеме ясна позиция, особено когато виждате, че ирански дронове се използват там. Има ли нещо повече, което Израел може да направи, за да подкрепи Украйна със своя хардуер и военната си експертиза?

Бях в Украйна преди три месеца като член на парламента, за да покажа своята подкрепа. А сега като част от правителството имам своето лично мнение.

Министърът на външните работи  отиде в Украйна преди няколко седмици и с украинското правителство сме в процес на обсъждане  как бихме могли да помогнем, предвид предизвикателствата, които Израел среща в нашия регион и като цяло.

Смятам, че трябва да подкрепим Украйна. И лично аз бях там, за да се уверя, че моето лично мнение се чува и от моята гледна точка да видим в бъдеще как ще можем да помогнем на икономиката им, как можем да им помогнем в отбранителен план.

Това е нещо, което Израел е започнал да прави и вярвам, че ще направи повече.

Звучи така, сякаш бихте искали правителството да направи повече. Нека тогава да се върнем към икономиката. Какво е виждането за позицията във фискалното пространство, което вашето министерство сега трябва да се заеме относно кризата с разходите за живот в Израел? Има ли още стъпки, които можете да предприемете на фискалния фронт в подкрепа на домакинствата и предприятията?

Разбира си. На първо място, искаме да разширим възможността да внасяме стоки от всички краища на света. В момента израелската система е много затворена и не е отворена за работа със световния бизнес.

Трябва да дадем възможност на все повече и повече стоки от Европа или където и да е другаде в света да получат достъп до нашите пазари.

Затова ще трябва да работим в много тясно сътрудничество и да гарантираме, че всички големи мрежи и все повече и повече продукти ще бъдат допуснати в Израел. И по много начини всъщност да отворим конкуренцията.

Колкото по-конкурентен е местният пазар, толкова по-добре за нас. И вярвам, че вероятно ще можем да намалим цените с 25 %, цените на всички стоки, за да е в полза на хората.