Международният наказателен съд издаде заповед за арестa на Путин

Съдът в Хага твърди, че той е отговорен за военни престъпления, включително незаконното депортиране на деца от Украйна

17:33 | 17 март 2023
Обновен: 18:06 | 17 март 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

Съдът в Хага твърди, че той е отговорен за военни престъпления, включително незаконното депортиране на деца от Украйна в Русия. В изявление на съда се казва, че престъпленията са извършени в Украйна от 24 февруари 2022 г. - когато Русия е започнала пълномащабното си нахлуване.

Москва отхвърли твърденията за военни престъпления по време на инвазията.

Съдиите на досъдебното производство прецениха, че има „разумни основания да се смята, че всеки заподозрян носи отговорност за военното престъпление за незаконно депортиране на население и това за незаконно прехвърляне на население от окупирани райони на Украйна към Руската федерация, в ущърб на украински деца ”.

"Има разумни основания да се смята, че г-н Путин носи индивидуална наказателна отговорност за горепосочените престъпления, (i) за извършване на деянията пряко, съвместно с други и/или чрез други (член 25, параграф 3, а) от Римския статут) , и (ii) за неспособността му да упражнява надлежен контрол върху цивилни и военни подчинени, които са извършили действията или са позволили извършването им и които са били под негово ефективно ръководство и контрол, съгласно отговорността на висшестоящия (член 28(b) от Римския статут)", се казва в изявлението на съда.

Съдиите обмисляха издаването на тайни заповеди, но решиха, че оповестяването им може да „допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления“.

Издадена е и заповед за ареста на руския комисар по правата на децата Мария Алексеевна Лвова-Белова по същите подозрения.

Москва не признава юрисдикцията на МНС. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че заповедта за арест срещу Путин няма "никакво значение".

Въпреки заповедите, МНС няма правомощия да арестува заподозрени и може да упражнява юрисдикция само в рамките на държави, които са подписали споразумението, което създава съда. Русия не е страна по това споразумение - така че е малко вероятно Путин или Лвова-Белова да бъдат екстрадирани.

Русия подписа Римския статут, който управлява МНС през 2000 г., но никога не ратифицира споразумението, за да стане член. Москва официално отказа подписа си от учредителния устав на МНС през 2016 г., ден след като съдът публикува доклад, класифициращ руското анексиране на Крим като окупация.

Ходът на Международния наказателен съд дойде ден след като разследващ орган с мандат от ООН обвини Русия в извършване на широкообхватни военни престъпления в Украйна, включително умишлени убийства и изтезания, в някои случаи каращи деца да гледат изнасилване на близки и задържане на други до мъртви тела.

Новината за заповедта за арест също дойде преди планираното държавно посещение в Москва следващата седмица на китайския президент Си Дзинпин, което вероятно ще затвърди много по-тесни връзки между Русия и Китай точно когато отношенията между Москва и Запада достигнат нови дъна.

Откакто Украйна беше нападната преди повече от година, нейното правителство изчислява, че над 16 000 деца са били прехвърлени в Русия или в контролирани от Русия райони. По-рано следователи на ООН заявиха, че насилственото депортиране на украински деца се равнява на военно престъпление. Анкетната комисия на ООН за Украйна заяви, че има доказателства за незаконното прехвърляне на стотици украински деца в Русия. Докладът на комисията е категоричен, че Русия е извършила и други военни престъпления в Украйна.

New York Times и Reuters съобщиха в понеделник, че прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) официално ще образува две дела за военни престъпления и ще издаде заповеди за арест на няколко руснаци, смятани за отговорни за масовото отвличане на украински деца и нападението срещу украински гражданска инфраструктура.

Днешното действие е първият път, когато МНС издава заповеди във връзка с нахлуването в Украйна, и идва малко повече от година след като прокурорът Карим Хан започна разследване на възможни военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид в Украйна.

През последните 12 месеца той е направил три пътувания до страната и е посетил места за предполагаеми военни престъпления.