Лепкавата инфлация в Унгария разкри разрива между Орбан и централната банка

Най-бързата инфлация в ЕС най-накрая се забавя, докато Унгария е изправена пред рецесия

17:39 | 8 март 2023
Обновен: 18:27 | 8 март 2023
Автор: Золтан Симон
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на централната банка на Унгария се нахвърли върху премиера Виктор Орбан за поредица от „стратегически грешки“, като отправи необичайно пряма критика към могъщия премиер за разходите и държавната намеса. Форинтът падна, докато данните от сряда показаха, че инфлацията все още надхвърля 25% през февруари.

Гиорги Матолчи, някога близък съветник на Орбан по икономическата политика, каза на депутатите в Будапеща, че централната банка вече е „противопоставяща се по принцип“ на политиката на правителството, която според него застрашава развитието на Унгария към западноевропейските стандарти.

„Изгубихме пътя си през 2021 г.“, каза Матолчи в сряда. „Икономическите политики, които се фокусираха върху баланса и донесоха успех на Унгария, се разпаднаха.“

Коментарите отбелязват рядък удар срещу Орбан и подчертават разширяващия се разрив между правителството и централната банка, които бяха свикнали да работят в тандем, откакто Орбан за първи път назначи Матолчи да наблюдава паричната политика преди десетилетие. Няколко депутати нарекоха критиките безпрецедентни за Орбан, който прекара повече от десетилетие на поста, консолидирайки властта си.

Унгарският форинт отслабна с до 0,8% спрямо еврото в сряда на фона на по-широка регионална разпродажба, намалявайки печалбите си от началото на годината до под 5%, все още една от най-добрите в световен мащаб.

Матолчи нападна в премиера за провеждането на предизборни разходи миналата година и въвеждането на таван на цените на храните, което според централния банкер има обратен ефект. Стъпките увеличиха лихвените плащания и влошиха спада, каза той.

Критиките засенчиха незначителното забавяне на инфлацията, най-бързата в Европейския съюз, която се понижи за първи път от 19 месеца. Инвеститорите следят внимателно данните за признаци на размразяване в политиката на Националната банка на Унгария (NBH), която запази основния лихвен процент на най-високото за ЕС ниво от 18%.

Забележките на Матолчи „може да подхранят напрежението между NBH и правителството“, каза Пиотр Матиш, старши валутен анализатор в In Touch Capital Markets в Лондон. „Това може да доведе до политически натиск върху NBH да започне да намалява лихвите“, което може да повдигне въпроси относно независимостта на банката, каза той.

Служителите под ръководството на Матолчи подкрепиха по-предпазлив подход към облекчаване на паричната политика, след като преждевременният край на цикъла на повишаване на лихвените проценти миналата година тласна форинта до рекордно ниско ниво спрямо еврото.

Междувременно правителството на Орбан призова централната банка да намали бързо лихвените проценти, за да притъпи отрицателното въздействие върху икономиката. Унгария навлезе в рецесия през втората половина на 2022 г., а спадът в продажбите на дребно и промишленото производство през януари предполагат, че спадът може да е по-дълбок, отколкото правителството очакваше.

Централната банка заяви, че основният лихвен процент е основният ѝ инструмент за овладяване на инфлацията и закрепване на икономиката, докато правителството се бори да получи достъп до над 30 милиарда долара финансиране от ЕС, задържано поради опасения за корупция и върховенство на закона.

Очаква се Орбан да отговори на критиките на централната банка на икономически форум в четвъртък, ежегодно събитие, което до тази година винаги включваше Орбан и Матолчи на един и същи подиум. Тази година гуверньорът не беше поканен на събитието, организирано от Унгарската икономическа камара, което подчертава охладняването на отношенията между двамата.

Основната инфлация в Унгария леко се забави до 25,4% на годишна база през февруари от 25,7% през януари, в съответствие с прогнозите на анализаторите, съобщи Централната статистическа служба (KSH) в сряда.

Базисната инфлация, изчислена с ревизирана методология, се забави до 25,2% през февруари от 25,4% през януари, като също отговаря на прогнозата от 25,2%. Цените са се увеличили с 0,8% спрямо предходния месец, каза KSH.

KSH каза, че цените на електроенергията, газа и други горива, както и цените на храните са скочили най-много на годишна база.

Средната инфлация за 2022 г. е 14,5%.

От април 2021 г. KSH вече не включва цените на алкохола и тютюна в своята основна инфлация. Националната банка на Унгария цели 3% обща инфлация с толеранс от процентен пункт от двете страни.

Цените на храните се повишиха с 43,3% на годишна база, цените на енергията за домакинствата скочиха с 49%, след като правителството ограничи субсидиите за комунални услуги миналата година. Цените на дълготрайните потребителски стоки са се увеличили с 12,6%, като цените на новите автомобили са скочили с 23,9%, докато цените на услугите са се повишили с 11,6% на годишна база.