Орбан увеличава бюджетния дефицит на Унгария, заобикаляйки парламента

Дефицитът ще нарасне до 3,4 трилиона форинта (9 милиарда долара) от 2,4 трилиона форинта в първоначалния бюджет

18:15 | 30 декември 2022
Автор: Вероника Гуляш
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Унгарският премиер Виктор Орбан издаде изпълнителен указ, с който преразгледа бюджета на страната за 2023 г., като увеличи недостига и измести парламента, който традиционно одобрява фискалния план.

Дефицитът ще нарасне до 3,4 трилиона форинта (9 милиарда долара) от 2,4 трилиона форинта в първоначалния бюджет, одобрен от парламента през юни, според указ, публикуван късно в четвъртък. Правителството заяви, че ще разшири бюджетната дупка до 3,9% от брутния вътрешен продукт от първоначалната цел от 3,5%.

Приходите и разходите също ще се повишат, стимулирани отчасти от най-високия процент на инфлация в Европейския съюз, който централната банка очаква да нарасне до 27% на годишна база през декември.

Този месец ЕС ефективно спря почти 28 милиарда евро (30 милиарда долара) средства, предназначени за Унгария, поради опасения относно корупцията и ерозията на върховенството на закона. Това изостри фискалния натиск от рязко нарастващите разходи за внос на енергия и държавните субсидии за комунални услуги в резултат на войната на Русия срещу Украйна.

Кабинетът на Орбан отговори, като запуши дупките в бюджета с огромни данъци върху свръхпечалбите, включително върху енергийните компании и банките. Миналата седмица той разкри такъв данък и върху фармацевтичните производители.

Правителството също така планира да продаде облигации за 4 милиарда долара на международните дългови пазари през първата половина на следващата година.

Приходите отчасти ще бъдат използвани за финансиране на субсидии за комунални услуги, чиято цена ще се учетвори почти до 2,6 трилиона форинта в сравнение с първоначалния бюджет.

Правителството все още планира да внесе бюджета в парламента следващия месец за одобрение, каза министърът от кабинета Гергели Гуляс пред държавната новинарска служба MTI в сряда, но това ще стане, след като фискалният план влезе в сила.

Измененият бюджет едва ли ще срещне опозиция в законодателния орган, където депутатите на Орбан разполагат с мнозинство от две трети.