Решенията на Орбан водят Унгария към ръба на пропастта

Задачата на Орбан да съчетае ухажването на Путин с непосредствената цел да получи милиарди евро от фондовете на ЕС става все по-опасна

20:25 | 19 октомври 2022
Автор: Золтан Симон
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Докато правителствените ръководители от Европейския съюз се събират, за да обсъдят войната в Украйна, енергийната сигурност и икономиката, един все по-отчаян лидер отново ще има свой собствен дневен ред.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан е в открит конфликт с останалите членове на блока, след като се опита да провали санкциите срещу Русия - последният епизод от продължителното противопоставяне между Будапеща и Брюксел относно начина, по който той управлява страната си. Миналия месец Европейският парламент заяви, че Унгария вече не може да се счита за пълноценна демокрация.

Но при рязко поевтиняваща валута и нестабилни финанси задачата на Орбан да съчетае ухажването на Владимир Путин с непосредствената задача да получи милиарди евро от фондовете на ЕС става все по-опасна. Докато през последните седмици инвеститорите се съсредоточиха върху сътресенията в Обединеното кралство след Брекзит, Унгария се превръща в по-крайна поучителна история за това какво се случва, когато един политически проект се откъсне от икономическата реалност.

"Унгария изпитва остра нужда от средства от ЕС", казва Андраш Симор, бивш управител на централната банка, който помогна на Унгария да премине през финансовата криза, когато се наложи да получи спасителна помощ от Международния валутен фонд. "Но дори повече от самите пари Унгария се нуждае от одобрението на ЕС, за да укрепи подкопания си авторитет."

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, форинтът спадна с повече от 12% спрямо еврото, въпреки че Унгария има най-високите лихвени проценти в ЕС. Само валутите на Аржентина и Турция се представиха по-зле на развиващите се пазари. Това от своя страна повиши цената на вноса на енергия предимно от Русия и тласна инфлацията над 20%.

Миналата седмица унгарската валута отново достигна поредни рекордно ниски стойности, което накара Орбан да призове политическите си съюзници да предложат решение. В последното си седмично радиообръщение в петък той поиска от своя финансов министър и управителя на централната банка да овладеят инфлацията. В рамките на няколко часа политиците повишиха ефективния основен лихвен процент от 13% на 18% като част от пакета от спешни мерки.

Този ход стабилизира курса на форинта - засега.

"Не смятаме, че това ще промени правилата на играта", каза Марек Дримал, стратег в Societe Generale в Лондон.

Вместо това инвеститорите посочват като решение повече от 40 млрд. евро свежи средства от ЕС. Освен крайно необходимото вливане на чуждестранна валута, споразумението с блока би укрепило и авторитета на Унгария на Запад след хладната ѝ подкрепа за Украйна, острите критики към западната политика и страничните сделки с руския енергиен гигант "Газпром".

Изпълнителният орган на ЕС на практика блокира финансирането поради опасения за широко разпространени подкупи по време на 12-годишното управление на Орбан. През това време той изгради това, което нарича "нелиберална демокрация", като разшири влиянието си върху всичко - от медиите и съдилищата до училищата.

Проектът, който превърна Орбан във водач на популистите и любимец на Доналд Тръмп, сега рискува да се разпадне без парите от ЕС, които подкрепиха икономическата експанзия на Унгария и предизборната щедрост на нейния министър-председател.

Десетки хиляди протестираха този месец срещу ниските заплати на учителите - сравнително необичайна проява на недоволство в Унгария. Орбан твърди, че не може да ги повиши без средства от ЕС. Щедрите субсидии за комунални услуги, които повече от десетилетие бяха опора на политическата му подкрепа, също бяха намалени.

Миналия месец Европейската комисия предложи да спре достъпа на Унгария до 7,5 млрд. евро от фондовете на ЕС поради съмнения за корупция - крайна стъпка срещу държава членка. Други 5,8 млрд. евро от фондовете за борба с пандемията също очакват одобрение.

Унгария получи допълнителни два месеца - до 19 декември - за да изпълни поетите ангажименти за приемане и прилагане на антикорупционно законодателство. На Орбан може да му се наложи да укрепи и независимостта на съдебната система, след като разшири влиянието си върху съдилищата.

Въпреки че правителството в Будапеща заяви, че ще направи необходимото, за да осигури финансиране, то започна и кампания, в която приписва на ЕС лошото състояние на Унгария. Тя включва билбордове с думата "санкции", изписана върху бомба, и надпис: "Брюкселските санкции ни унищожават!"

"Това е най-голямата криза на Орбан", казва Габор Дьори, политически анализатор в Policy Solutions в Будапеща. "Не е ясно докога хората ще вярват на фалшивия му разказ, че ЕС е виновен за икономическите проблеми на Унгария."

Междувременно подкрепата за неговата партия "Фидес" намалява само няколко месеца след четвъртата поредна победа на Орбан на изборите. Партията реши да не провежда традиционния  митинг в Будапеща в неделя по повод годишнината от антисъветското въстание през 1956 г.

Вместо това приоритет на Орбан ще бъде да събере подкрепа в Брюксел, където в четвъртък започват двудневни срещи на лидерите на ЕС.

Но в столиците на ЕС остава един по-широк въпрос за това на чия страна е Орбан в действителност.

Тази седмица, докато Русия изстрелваше ракети към центъра на Киев, Унгария беше единствената, която се въздържа от участие в инициатива на ЕС за обучение на украински войници. Външният ѝ министър също така заяви, че тя може да блокира по-нататъшната помощ на ЕС за Украйна за оръжия.

Основното притеснение е, че неуспехът да се постигне съгласие за средствата от ЕС може да тласне Унгария към "точка, от която няма връщане назад", т.е. към потенциално излизане от ЕС, заяви чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек пред унгарската телевизия RTL Klub. Това не означава, че Унгария ще бъде освободена от отговорност, каза той.

"Това е решителен момент", каза Бек, чиято страна е ротационен председател на ЕС. "Съществува риск, ако не намерим начин да разрешим въпроса, това да доведе до много негативна траектория."