Икономическото забавяне се влошава в Източна Европа с инфлационния скок

Има и положителни изненади - Румъния избегна тримесечно свиване и БВП нарасна с 1,3% през третото тримесечие

13:42 | 19 ноември 2022
Автор: Пьотр Сколимовски и Мартон Касник
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиките в източната част на Европейския съюз се забавиха през третото тримесечие, тъй като потребителите бяха засегнати от скока на разходите за енергия, предизвикан от войната на Русия в съседна Украйна, и скок на лихвите.

Брутният вътрешен продукт на Полша, най-голямата икономика в региона, е нараснал с 3,5% през периода юли-септември, което е спад от 5,5% през предходното тримесечие, показват данните от тази седмица. Производството в Румъния и Унгария се забави до 4% от съответно 5,1% и 6,5%.

Докато еврозоната навлиза в рецесия, Източна Европа е особено измъчвана от двуцифрена инфлация, принуждавайки централните банки да започнат бърза серия от увеличения на лихвите от миналата година. Кризата с разходите за живот в Полша, тежката суша в Румъния и Унгария, която също е изправена пред фискална криза, усложниха сътресенията.

Тези три, заедно с Чешката република, са силно зависими от търговията с 19-членната еврозона, където икономиката сега се свива и ще продължи да се свива през първото тримесечие на следващата година, показват прогнозите на Европейската комисия.

Унгария, където правителството се бори с множество кризи и поставя таван на цените на някои основни хранителни продукти, за да ограничи скока, сега е изправена пред перспективата за два последователни тримесечни спада на икономическото производство. В Чешката република Министерството на финансите заяви, че икономиката вероятно вече е навлязла в плитка рецесия, след като се сви през третото тримесечие за първи път от година и половина.

„Краткосрочната перспектива е доста мрачна“, пише в бележка Янош Наги, анализатор в Erste Bank Hungary в Будапеща. „През следващите тримесечия може да се наблюдава допълнително забавяне на икономическата активност, като в момента се наблюдава спад в началото на следващата година.“

Едногодишна кампания за увеличаване на лихвените проценти доведе до срив в търсенето на ипотечни кредити в Полша. Миналата седмица централната банка остави разходите по заемите непроменени за второ заседание, въпреки че инфлацията се ускори до най-бързия си темп от 26 години.

Управителят на чешката централна банка Алес Михл призова в понеделник за ограничаване на растежа на заплатите и призова правителството да се ангажира с по-строги фискални разходи, след като се въздържа от допълнително повишаване на лихвите през последните три срещи.

Но имаше и изненади. Румъния избегна тримесечно свиване и БВП нарасна с 1,3% през третото тримесечие, намалявайки опасенията за предстоящо свиване. Управителят на централната банка Мугур Исареску очаква вътрешното търсене, съчетано с по-добро усвояване на фондовете на ЕС през следващата година, да подкрепи икономиката и да помогне за избягване на техническа рецесия.

Въпреки помраченото състояние сега икономиката на Румъния се подкрепя от „сериозно“ потребление – илюстрирано от „натоварения трафик навсякъде“, каза Исареску на конференция в Букурещ в понеделник.

„Не можем да кажем, че има твърде много коли – дори може да са твърде много – но просто не можете да гледате напред, защото ще бъдете заслепени от всички фарове“, каза Исареску.