Банкери предлагат оценка на Arm от 30 до 70 млрд. долара

Компанията майка на Arm, японският конгломерат SoftBank, търси оценка от 60 млрд. долара

14:39 | 3 март 2023
Автор: Мин Лий и Света Гопинат
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Докато Arm се подготвя за своето дългоочаквано първично публично предлагане (IPO) през тази година, глобалните инвестиционни банки предлагат широк набор от оценки на дизайнера на чипове – от 30 до 70 млрд. долара, пише Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Текущият диапазон определя средна стойност на листването от около 50 млрд. долара – цел, която е поддържана от много банки. Компанията майка на Arm, японският конгломерат SoftBank, търси оценка от 60 млрд. долара.

Широкият диапазон подчертава предизвикателствата при оценяването на компанията на фона на волатилните цени на акциите на фирмите за полупроводници, както и усилията на банкерите да впечатлят потенциален клиент, докато се готвят за това, което може да се окаже най-примамливото IPO от години.

Основателят на SoftBank Масайоши Сон заяви миналия февруари, че иска борсовият дебют на Arm да бъде "най-големият" в историята на полупроводниковата индустрия.

SoftBank, която притежава Arm, е готова да заложи на банки, които да ръководят трансакцията още този месец, като изборът ѝ включва Goldman Sachs, JPMorgan и Barclays, добавят източниците. Той се стреми да определи цената на листването в края на лятото и след това да завърши предлагането по-късно тази година, изтъкват още източниците.

Arm реши да не предлага акции на Лондонската фондова борса засега, нанасяйки удар на британските политици, които лобираха за родния технологичен гигант преди неговото IPO. По-късно Arm потвърди решението за листване на Nasdaq.

Повторното листване на Arm, която се търгуваше в Лондон преди придобиването ѝ от SoftBank през 2016 г., се очаква да осигури голяма неочаквана печалба за Сон и компанията му – най-големият инвеститори в технологични стартъпи в света.

Arm се оценява на около 37 млрд. долара и всичко над това би представлявало печалба, пише Кърк Будри, анализатор в Redex Research. IPO-то ще бъде „положително дори без надвишаване на оценката“, добавя той.