Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

SoftBank вероятно ще листне подразделението си за чипове Arm на Nasdaq

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 27.06.2022

13:19 | 27 юни 2022
Обновен: 16:16 | 27 юни 2022
Автор: Галина Маринова

Основателят и главен изпълнителен директор на SoftBank Group Corp Масайоши Сон потвърди, че японският конгломерат най-вероятно ще листне на Nasdaq британското си подразделение Arm, занимаващо се с проектиране на чипове, като същевременно подчерта, че не е взето решение. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

„Повечето от клиентите на Arm са базирани в Силициевата долина и ... фондовите пазари в САЩ биха искали да имат Arm", заяви Сон пред акционерите на годишното общо събрание на компанията, цитиран от Ройтерс.

Сон каза, че има и призиви за листване на Arm в Лондон, без да уточнява откъде идват. Предприемачът не каза дали конгломератът обмисля вторично листване на Arm там.

Милиардерът прекара голяма част от презентацията си, като наблегна на бизнес перспективите на Arm, към чието листване компанията се насочи след провала на договорената продажба на Nvidia. Базираната в Кеймбридж фирма беше листвана във Великобритания с вторично листване в Съединените щати преди придобиването ѝ от SoftBank през 2016 г. за 32 млрд. долара.

Arm е важен източник на капитал за SoftBank, която е взела назаем 8 млрд. долара срещу акциите на подразделението, а освен това е набавила 13,2 млрд. долара чрез акции на китайския гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding Ltd в предплатени форуърдни договори.

Сон е подложен на натиск от страна на акционерите, тъй като оценките на акциите с висок растеж, които той предпочита като инвестиционни цели, падат, а лихвените проценти се повишават, като през май звеното Vision Fund на SoftBank отчете рекордна загуба.

От миналогодишното годишно общо събрание на акционерите акциите на SoftBank са поевтинели с около една трета. Сон призова акционерите да гледат дългосрочно на компанията.

„На прасковите и кестените им трябват три години, а на райските ябълки - осем години, дори на плодовете им трябва толкова време", каза Сон, цитирайки японска поговорка. „Убеден съм, че ако изчакате от пет до десет години, ще има нещо вкусно“.

Повече от 40 години след основаването на компанията Сон потвърди, че продължава да е в кондиция за позицията си на един от най-високопоставените бизнес лидери в Япония, като се пошегува, че дори вече да не може да удря толкова далеч на голф игрището, все още не губи игри.

„Все още съм изпълнен с ентусиазъм, увереност и мечти", заяви 64-годишният Сон пред акционерите. „Само косата ми отстъпва", каза Сон.

Базираната в Токио SoftBank търси оценка от поне 60 млрд. долара за Arm, съобщи Bloomberg. Тя се стреми към по-висока сума от тази, която би получила от предложената от нея продажба на разработчика на чипове на Nvidia Corp. Сделката се провали заради противопоставянето на регулаторните органи.

Компанията на Сон придоби Arm за около 32 млрд. долара и ѝ предостави ресурси за наемане на нови служители, докато тя се стремеше да навлезе на нови пазари, като например сървърните чипове, използвани в центровете за данни.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.