SoftBank изключва британско IPO на Arm

Лин Доун, Bloomberg

14:30 | 2 март 2023
Обновен: 14:53 | 2 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

 

Говори се за потенциално вторично листване, дори не първично. Защо това решение на Arm е толкова важно?

За САЩ, където съм сега не е толкова важно. Arm вече показа, че основната му цел е да се готви за листване в САЩ. Много е важно обаче за Великобритания.

Правителството и политиците отделиха много време и ресурси в опит да привлекат технологични листвания в Лондон. Листването на Arm, дори вторичното им листване, би било най-голямата им победа досега.

Властите споменават всякакви отстъпки като последен опит да привлекат Arm да направи вторичното листване там. Явно това не е било достатъчно.

Защо Arm е толкова важна компания за Великобритания и толкова политически чувствителна?

Това е мащабна компания. Съобщено беше за 60 млрд долара оценка. Това са много пари, които британския пазар да пропусне.

Освен това компанията е изключително важен играч в световните технологии. Едва ли знаете, но технологията в електронните устройства по целия свят е по техен дизайн на процесора. Тя влиза в 95% от смартфоните по света днес.

Запазването на бранда и символиката му е много важно за Великобритания. Освен това компанията е много голям работодател. Във Великобритания за нея работят хиляди хора.

Когато Softbank купи Arm през 2016г. за 32 млрд долара, обеща да създаде още повече работни места и да не напуска седалището в Кеймбридж.

Така че явно има интерес да бъде накарана да си спази обещанието.

Какво трябва да следят инвеститорите оттук нататък?

Ще бъде много интересно да видим дали Arm ще остане в централата си в Кеймбридж или не. Дали ще разшири още повече присъствието си в САЩ. Това е големият въпрос.

Засега нашите източници казват, че централата ще остане в Кеймбридж, но остава да видим дали наистина ще се случи.

Всички сега следят новините около IPO-то в САЩ. Директорът на Arm много ясно показа, че искат да го направят тази година. Силно са решени да стане.

Ще видим къде ще кацне тази висока оценка.