Търсенето на газ в Китай е по-сериозна тревога за Европа от спирането на руските доставки

Доставките на газ за Европа могат да бъдат засегнати по-силно от очакваното от скока на китайското търсене през тази година

11:22 | 1 март 2023
Автор: Елена Мазнева
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според Международната агенция по енергетика доставките на газ за Европа могат да бъдат засегнати по-силно от скока на китайското търсене през тази година, отколкото от пълното спиране на руските потоци.

Макар че китайското търсене е " голямата неизвестна", при оптимистичен сценарий вносът на втечнен природен газ в страната може да нарасне с до 35 % през 2023 г., ако разходите продължат да падат и икономиката на страната се развива бързо, посочва МАЕ в тримесечен доклад. Това би засилило глобалната конкуренция за горивото и може да доведе до повишаване на цените до "неустойчивите" нива от миналото лято.

Китай отмени строгите ограничения на Covid, които ограничиха енергийното му търсене миналата година и помогнаха на Европа да внесе рекордни количества втечнен природен газ от целия свят. Заедно с мерките за пестене на енергия и меката зима, покупките на втечнен природен газ позволиха на Европа да преживее отоплителния сезон с много по-ниски руски потоци и понижиха цените на газа с повече от 80 % от рекордните стойности.

Gas Demand
Европа внесе рекордно количество втечнен природен газ през миналата година

По-бързият икономически растеж в Китай през тази година би трябвало да повиши нуждите му от гориво, но големият въпрос е дали това ще увеличи покупките на газ до високите нива от предишните години.

Отразявайки несигурността по отношение на търсенето в Китай, МАЕ заяви, че има разлика от 40 млрд. куб. м между най-ниската и най-високата оценка на нетния внос на втечнен природен газ в страната през тази година. В горната част на диапазона вносът на Китай ще нарасне значително над предишния връх през 2021 г., заяви агенцията. Разликата в оценките се равнява на около 8% от това, което Европа може да консумира през тази година.

"Този диапазон е по-голям от несигурността, свързана с потенциалната загуба на всички останали газови потоци по тръбопроводите към Европа от Русия", заявиха от агенцията. 

Засега се очаква общото потребление на газ в Китай да се възстанови с почти 7% през 2023 г., според МАЕ. През 2022 г. потреблението в Европа е спаднало най-много в историята и може да намалее леко през тази година. МАЕ и официални представители на Европейския съюз предупредиха, че дисциплината на потреблението остава от решаващо значение за континента предвид по-малките доставки от Русия - бившия му основен доставчик.

Gas Demand
Търсене на газ в Европа и Азия. Годишно потребление в основните региони вносители