Най-големите руски фирми заобикалят Wall Street, за да обслужват дълга от преди санкциите

Някои компании се насочват на изток, но този дълг още е 2,9% от общия руски пазар на корпоративни облигации

08:57 | 25 януари 2023
Автор: Тасос Восос
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-големите руски компании, дори и тези, които не са били пряко засегнати от последните санкции, заобикалят Wall Street, за да изплатят дължимите си дългове, след като мерките широко нарушиха финансовия водопровод, необходим за обслужване на дълговите книжа.

Петролният гигант PJSC "Лукойл" - чрез своето дружество със специална цел "Лукойл Секюритис Лимитид" - се е обърнал към брокери в Кипър, за да изкупи всички свои еврооблигации в обращение, според няколко запознати с въпроса лица, които са помолили да не бъдат назовавани, тъй като става въпрос за поверителна информация. 

Други компании, сред които ПАО "Уралкалий", ПАО "ГМК Норилск Никел" и Metalloinvest Holding Co. са поискали от държателите на ценни книжа разрешение да променят документацията по тях, така че да могат да извършват директни плащания към инвеститорите в рубли, вместо във валутата, в която е емитиран дългът, показват публичните документи. ПАО "Газпром" и ПАО "Магнитогорски металургичен комбинат" са заменили част от еврооблигациите си с дълг в рубли. 

Стойността на руския пазар на международни корпоративни облигации, възлизаща на 85,6 млрд. долара преди нахлуването в Украйна, се е свила с около 12,7 млрд. долара, след като нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна накара САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз да блокират достъпа на Русия до чуждестранен капитал, показват изчисления на Bloomberg въз основа на данни на централната банка. И се очаква да се свие още повече през тази година, след като "Газпром" направи още планирани суапове. 

Дори в случаите, когато кредитополучателят не попада под санкциите, компаниите и техните инвеститори са установили, че ограниченията са насочени към толкова много от процесите, необходими за по-нататъшното функциониране на облигациите, че се е наложило те да бъдат извадени от пазара.

"След няколко месеца всичко ще бъде изкупено" от местни инвеститори, каза Дмитрий Дорофеев, портфолио мениджър в инвестиционната компания Armbrok в Ереван, Армения, която през последните месеци търгува с някои руски еврооблигации. "Руските компании ще заменят облигациите и ще се върнат в Русия."

Russia’s Biggest
Свиване на пазара. Руските фирми изкупуват обратно дълг от чужденци, тъй като санкциите са все по-осезаеми

Въпреки че плащанията по купоните и главницата се извършват, процесът се е усложнил и има значителни забавяния. Компаниите трябва да уредят документите си в Русия, за да се разплатят с чуждестранните притежатели на облигации, а финансовият канал, използван за осъществяване на плащанията, не работи гладко след налагането на санкциите. А Euroclear Bank SA и Clearstream Banking SA, двата основни централни депозитара в Европа, обработват само транзакции, които са проверени и обработени от агенти по плащанията, според запознати с въпроса, които помолиха да не бъдат назовавани, тъй като става въпрос за лична информация.

Някои фирми са избрали други алтернативи, включително суапове, обратни изкупувания и директни плащания към притежателите на облигации, въпреки че последната опция е само за сметки в Русия. Пречката обаче е, че след въвеждането на санкциите Euroclear и Clearstream не желаят да обработват корпоративни действия, като например обратни изкупувания, казаха запознатите. Говорителите на двата депозитара отказаха да коментират въпроса.

И така, компаниите намират начини да изключат Euroclear и Clearstream - процес, който може да ги изложи на спорове за собственост, според Александър Геда, адвокат в московската правна кантора "Рибалкин, Горцунян, Дякин и партньори", която е консултирала Магнитогорския металургичен комбинат по повод искане за одобрение.

Лукойл, например, обяви предложението си за обратно изкупуване в съобщение за пресата, без да оповестява публично условията. Според няколко души, запознати с въпроса, с инвеститорите, които са проявили интерес, са се свързали брокери, базирани в Кипър, които след това са купували техния дълг в извънборсови сделки. Лукойл не отговори на телефонните обаждания и на въпросите, изпратени по електронната поща.

Говорителите на Европейската комисия, Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ и Службата за прилагане на финансови санкции на Обединеното кралство отказаха да коментират дали обратното изкупуване на руски корпоративни облигации като цяло - и в случая с Лукойл в частност - е в нарушение на техните санкции. Руският петролен гигант не е обект на санкции, наложени от САЩ, ЕС или Обединеното кралство след нахлуването на Русия в Украйна. Въпреки това централните депозитари не са обработвали корпоративни действия на руски компании.

Планове на Газпром
Газпром планира да конвертира всички притежавани на вътрешния пазар еврооблигации в равностойни заместващи ги вътрешни облигации, уреждани в рубли, заяви по телефона главният финансов директор Фамил Садигов. Притежаваните 10 облигации вече са заменени, а други 12 ще бъдат конвертирани до края на март, каза той. Четири от тях трябва да бъдат заменени тази седмица.

Заместващите облигации са "най-надеждният начин" за обслужване на дълга предвид ограниченията върху финансовата инфраструктура, каза Садигов. Получените при замяната еврооблигации се анулират и съответно се намалява общият им брой в обращение, каза той и добави, че след като замяната приключи, Газпром ще изплаща купони както по заместващите руски облигации, така и по останалите международни облигации. 

Междувременно някои компании се насочват на изток, като United Co. Rusal International PJSC и други заемат през последните месеци 52,7 млрд. юана (7,7 млрд. долара) дълг, деноминиран в китайската офшорна валута. Но този дълг все още съставлява само "незначителните" 2,9% от общия руски пазар на корпоративен дълг, според прегледа на рисковете на финансовия пазар, публикуван от Банката на Русия на 19 януари.

Според Алексей Куприянов, директор в руската инвестиционна банка Аспринг Кепитъл, който е консултирал московското летище Домодедово по отношение на искането за съгласие и социалната мрежа VK по отношение на нейното преструктуриране, ръстът на рублата с 11% през последните 12 месеца е помогнал за създаването на привлекателни условия за обратно изкупуване. Според него тези тенденции могат да се променят.

"Възможно е да наблюдаваме влошаване на състоянието на валутата и руската икономика, така че е вероятно компаниите да имат по-малки възможности за обратно изкупуване на облигации", каза Куприянов.