Nexo се разследва за пране на пари и нарушаване на санкциите срещу Русия

Прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС съвместно с чуждестранни агенти са претърсили българските офиси на компанията

20:30 | 12 януари 2023
Обновен: 21:00 | 12 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

*Материалът е допълнен със становище на Nexo. 

Международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия се провежда в София, каза пред журналисти днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Акцията е срещу криптобанката Nexo.

В момента вървят разследвания за действия на организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, извършване на банкова дейност без лиценз и компютърни измами.

Прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС съвместно с чуждестранни агенти са започнали претърсвания на българските офиси на компанията. Проверяват се общо 15 адреса, а над 300 души от различни служби работят по случая.

Клиент на платформата, който е трансферирал криптовалута, е официално обявен за организатор на терористична дейност. Предстои да се уточни на кого ще бъде повдигнато обвинение. Претърсват се над 15 адреса, установяват се и нови лица, коментира Светльо Василев, ръководителят на отдел "Киберпрестъпност"

От прокуратурата посочиха още, че през Nexo са минали над 3.6 млн. транзакции, някои от които "с рискови играчи на борсата". Повече информация ще бъде дадена в петък, когато данните от операцията ще бъдат обобщени. За момента от прокуратурата посочиха, че става дума за "сериозна схема".

Има данни, че собствениците на компанията са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара, съобщава БНР, позовавайки се на свои източници

Проверката на дейността на криптокомпанията в България е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които е имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Руската Федерация

През септември регулаторите от осем американски щата - Калифорния, Кентъки, Мериленд, Ню Йорк, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт и Вашингтон - казаха, че Nexo предлага сметки за печелене на лихва, без да регистрира инвестиционните продукти като ценни книжа. Щатите подадоха заповеди за прекратяване и отказ срещу Nexo, чиито сметки за доходност бяха пуснати на пазара и използвани от инвеститори на дребно. По-късно крипто заемодателят обяви, че постепенно премахва своите продукти и услуги на американския пазар, след като се сблъска със заповеди за прекратяване и отказ от множество щати за своите продукти, носещи лихва.

Криптобанката Nexo е основана и управлявана от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев (бивш депутат от Реформаторски блок). Бизнесът на основаната през 2017 година компания е свързан с набиране криптоактиви на влог, върху които се плаща лихва, и отпускане на кредити срещу обезпечение.

Компанията не е коментирала официално за момента - около обяд в четвъртък в официалния канал на Nexo в Twitter се появиха привидно несвързани с нищо изказвания:

"През годините отказахме много бизнеси, защото Nexo никога не прави компромиси по отношение на нашите много строги политики срещу изпирането на пари и познаване на клиента. Но винаги сме знаели, че така се изгражда устойчив бизнес... За съжаление, с неотдавнашните регулаторни репресии срещу крипто, някои регулатори наскоро възприеха подхода „първо ритай, задавай въпроси по-късно“. В корумпираните държави това граничи с рекет, но и това ще мине."

Позиция на Nexo:

"Битката за приза “най-срамен момент” на българската прокуратура е безмилостно жестока от десетилетия насам, но и днешният ден се нарежда високо в класацията.

Все още не са ни представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към Nexo. Компенсира се обаче с ненужно показна акция, с участието на лица, които отказват да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания. Задържани са хора, без да има поименни заповеди за задържането им. Всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми, показващи тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция и са недостойни за една правова държава.
Както винаги компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от Nexo, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но за съжаление ще са за сметка на българския данъкоплатец.
Фактите:
Нексо не предлага услугите си на територията на Република България, именно защото винаги сме очаквали, че е възможно да попаднем под обстрела на абсурда. Размерите, в които той може да се разгърне, надминават обаче и най-смелите ни очаквания.

Nexo е сред крипто-компаниите с най-високи стандарти по отношение на “познавай-клиента-си” и мерките против изпирането на пари. Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, Nexo използва услугите на компании като Chainalysis, които се използват включително от ФБР и ЦРУ. Това позволява на нашите специалисти, минали специална квалификация в САЩ срещу изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и да знаем накъде отиват изтеглените от платформата такива.

След избухването на войната в Украйна и последвалите санкции, Nexo предприе една от най-стриктните политики по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. Нещо повече, бяхме и сред първите, които спомогнаха в набирането на средства за жертвите.

Брифингът на прокуратурата и неубедителният отговор на въпроса това международна акция ли е не остават никакво съмнение, че това е локален български произвол. Опортюнистично се използват разговори с регулатори в други юрисдикции, за да се направи внушението, че това е нещо повече от акция с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес. Исторически Нексо винаги е кооперирало с разумни и обосновани искания за информация.

Nexo е горд работодател на над 600 души в България и сме сред примерите за компания, платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки, създавайки уникален собствен продукт и правейки компанията световният номер едно в сферата си. Ще предприемем всички позволени от закона действия, за да защитим своите служители, както и самата компания от този безобразен произвол."