Ню Йорк забрани операции в щата на българската Nexo и друга криптобанка

Съоснователят на Nexo Антони Тренчев е казал, че компанията не предлага своите кредитни или обменни продукти в щата

14:21 | 19 октомври 2021
Обновен: 15:09 | 23 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Bloomberg Plc
Bloomberg Plc

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс е разпоредила две платформи, които оперират като криптобанки, да спрат операции в щата. Други три компании, предлагащи същия вид услуги, трябва да й изпратят конкретна информация за дейността си.

Имената на компаниите не са били съобщени, но една от тези, които трябва да спрат да действат в щат Ню Йорк е основаната от бившия български политик Антони Тренчев - Nexo Financial LLC, се разбира от изявление на Тренчев до Bloomberg.  Според източник на медията, една от криптобанките, които трябва да изпратят повече информация за дейността си е Celsius Network LLC.

„Платформите за криптовалути трябва да следват закона, както всички останали, поради което сега насочваме две крипто компании да затворят и принуждаваме още три да отговорят незабавно на въпросите“, се казва в изявление на Летисия Джеймс в прессъобщение от понеделник, цитирано от Bloomberg.

В съобщението се посочва, че продуктите за заемане на виртуална валута „попадат категорично в някоя от няколко категории за ценни книжа, съгласно Закона на Мартин“, което означава, че те трябва да бъдат регистрирани в прокуратурата.

Платформите за кредитиране на крипто бързо събраха десетки милиарди долари. Те предлагат на клиентите сметки, които им позволяват да депозират криптовалути, като в някои случаи лихвите са двуцифрени. За разлика от банковите сметки, сметките в тези платформи не са федерално застраховани. Според регулаторите, сметките и активите трябва да бъдат разглеждани като ценни книжа и да има повече яснота за рисковете.

Съоснователят на Nexo Антони Тренчев е казал, че компанията не предлага своите кредитни или обменни продукти в Ню Йорк „така че няма смисъл да получаваме писмо за прекратяването на дейност, която така или иначе не предлагаме в Ню Йорк“. Той казва, че компанията ще отговори на главния прокурор и определи въпроса като „ясен случай на грешка при адресирането на писма“.

Говорител на Celsius Network LLC не е отговорил на искане за коментар. Миналата седмица компанията обяви, че е събрала 400 милиона долара за растеж на капитала, основно от WestCap Group и пенсионния фонд Caisse de dépôt et plasma du Québec. Така оценката й достига повече от 3 милиарда долара.

Ню Йорк е поредният щат, който предприема действия към платформите за кредитиране на криптовалути, след Кентъки, Тексас, Алабама, Върмонт и Ню Джърси.

През февруари крипто борсата Bitfinex постигна споразумение с Джеймс след обвинение, че крие загубата на смесени клиентски и корпоративни средства и дава погрешна информация за резервите, с които разполага. Без да признаят или отрекат каквито и да било нарушения, длъжностните лица, които контролират Bitfinex и свързаната с него криповалута Tether, се съгласиха да платят 18,5 милиона долара и да прекратят всякаква търговска дейност в Ню Йорк и с нюйоркчани.