Nexo напуска американския пазар, след като бе изправен пред регулаторен контрол

Компанията ще продължи да обработва тегления в реално време, тъй като планира "организирано излизане" от САЩ

08:31 | 6 декември 2022
Автор: Йеки Янг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Крипто заемодателят Nexo Inc. постепенно премахва своите продукти и услуги на американския пазар, след като се сблъска със заповеди за прекратяване и отказ от множество щати за своите продукти, носещи лихва.

„Нашето решение идва след повече от 18 месеца добронамерен диалог с щатските и федералните регулатори на САЩ, който стигна до задънена улица“, каза Nexo в изявление в понеделник. „Въпреки че регулаторите първоначално насърчаваха нашето сътрудничество и устойчивият път напред изглеждаше жизнеспособен, събитията от последните седмици и месеци и последвалата промяна в поведението на регулаторите сочат обратното“, се казва в съобщението.

Компанията ще продължи да обработва тегления в реално време, тъй като планира "организирано излизане" от САЩ, се казва в съобщението. Nexo има над 5 милиона потребители в 200 юрисдикции по целия свят, показва уебсайтът на компаниата. В момента има общи задължения към клиенти от 2,6 милиарда долара, а активите надвишават задълженията, според атестацията му в реално време.

Създадена през 2018 г. Nexo Inc. е корпорация на Каймановите острови, а Nexo Financial LLC е дружество с ограничена отговорност в Делауеър с основно място на дейност в Лондон, според регулаторите.

През септември регулаторите от осем американски щата - Калифорния, Кентъки, Мериленд, Ню Йорк, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт и Вашингтон - казаха, че Nexo предлага сметки за печелене на лихва, без да регистрира инвестиционните продукти като ценни книжа. Щатите подадоха заповеди за прекратяване и отказ срещу Nexo, чиито сметки за доходност бяха пуснати на пазара и използвани от инвеститори на дребно.

В понеделник Nexo каза, че е премахнал клиенти от Ню Йорк и Върмонт и ще спре своя продукт Earn в осем допълнителни щата, считано от вторник.

Крипто кредиторите са в основата на резкия спад на индустрията тази година, като Celsius Network Ltd, Voyager Digital Ltd и BlockFi подадоха документи за банкрут. През октомври съоснователите на Nexo Антони Тренчев и Калин Методиев отхвърлиха спекулациите, че фирмата е напът да фалира, повтаряйки, че „не е била изложена на провала на Terra и Luna“ и не е отпускала заеми на фалиралия крипто хедж фонд Three Arrows Capital.

Nexo също така каза, че е имал „нетна експозиция от $0“ към борсата FTX и свързаната с нея търговска компания Alameda на 8 ноември, или три дни преди FTX да поиска защита от фалит. Компанията добави, че „има малък заем към Alameda (<0,5% от нашите активи), напълно обезпечен с цифрови активи, които бяха продадени изцяло от нашия екип преди два дни, което доведе до 100% възстановяване на главницата и $0 загуби за компанията.“