Разхлабването на мерките накара няколко страни да въведат тестове за пристигащи от Китай

Несигурността свързана с пълния мащаб на епидемията при липсата на надеждни официални данни увеличава опасенията от поява на нови варианти

15:25 | 28 декември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Няколко страни по света обмислят да въведат или вече са въвели мерки за тестване или ограничаване на пътниците от Китай. Страната с население от 1,4 млрд. души се отказа от политиката си за нулев Covid и се готви да отвори границите си в началото на януари.

Съединените щати обмислят нови мерки за хората идващи от Китай поради въпроси свързани с прозрачността на данните в Китай за разпространението на вируса, според американските представители, които поискаха да не бъдат идентифицирани, защото информацията още не е публична. На 28 декември Япония обяви, че ще изисква негативен тест за Covid при кацане.

Китай бързо премахва строгите мерки за контрол на пандемията на фона на недоволството срещу политиката за нулев Covid, което обаче доведе до огромни огнища на болестта в страната. Несигурността свързана с пълния мащаб на епидемията при липсата на надеждни официални данни увеличава опасенията, че бързото разпространение на вируса може да доведе до мутацията на нови варианти.

Китай се бори с най-голямата епидемия от Covid-19 в света, което предизвиква безпокойство сред здравните служители по света. Според оценките на висшия държавен здравен орган през изминалата седмица почти 37 милиона души може да са били заразени с вируса за един ден.

По-рано тази седмица японският министър-председател Фумио Кишида заяви, че има "големи разминавания" в информацията, идваща от страната, което подхранва нарастващата загриженост. Япония ще изисква отрицателни резултати от теста за Covid-19 при пристигането на посетителите, които са били в континентален Китай в рамките на предходните седем дни, докато тези, които имат положителен резултат, ще трябва да бъдат поставени под карантина за една седмица.

САЩ обмислят подобни мерки, за да предотвратят по-нататъшното разпространение на болестта. Малайзия също наложи нови мерки за проследяване и наблюдение. Преди седмица Индия започна да тества на случаен принцип около 2% от пътниците, пристигащи от други държави, на всички международни летища, за да сведе до минимум риска от навлизане на нов вариант в страната.

Според данни на Trip.com Group Ltd. във вторник сутринта резервациите за ваканционни полети от континентален Китай са скочили с 254% спрямо предходния ден, което подчертава, че огромното населението на страната е готово и жадно за пътувания. Петте най-предпочитани дестинации са Сингапур с 600% увеличение на резервациите, следвани от около 400% за Южна Корея, Хонконг, Япония и Тайланд.

Китай ще започне да издава нови паспорти и разрешителни за пътуване в Хонконг на жителите на континенталната част на страната, съобщи Националната имиграционна администрация в съобщение в WeChat късно в понеделник. Експресните контролно-пропускателни пунктове на границите с Хонконг и Макао ще бъдат възобновени, а заявленията на чужденци за удължаване или подновяване на визи също ще започнат да се подават отново като част от облекчаването на мерките на 8 януари.

Тайван ще започне да проверява пристигащите от континенталната част на Китай, тъй като очаква десетки хиляди хора да го посетят за Китайската нова година по-късно през януари. Хонконг, който планира да отвори отново границите си с Китай преди средата на януари, облекчава правилата си за влизане в страната, като в сряда обяви мащабен набор от промени, с които ще отпаднат ограниченията за публични събирания, както и доказателството за ваксинация за влизане в някои обекти, и вече няма да се изисква от пристигащите пътници да правят два PCR теста след пристигането си.

В сряда филипинският министър на транспорта Хайме Баутиста призова за мерки срещу Covid, включително тестване на пристигащите от Китай пътници. "Трябва да бъдем много предпазливи, защото ако имат много случаи на Covid, трябва да внимаваме за китайските посетители, които идват във Филипините", каза той пред репортери.

Новите предпазни мерки за пътуване в САЩ се основават на консултации с експерти по обществено здраве и международни партньори, заявиха официални лица. Те допълниха, че разговорите са били предизвикани отчасти от загрижеността за липсата на данни за геномно секвениране, които биха могли да помогнат да се установи появата на нов вариант.

Здравните експерти се тревожат, че безконтролното разпространение на вируса може да доведе до появата на нов опасен вариант за първи път след щама Омикрон, който причини огромен ръст на болните преди повече от година.

Във вторник GISAID, световният консорциум, който поддържа база данни, в която учени от цял свят обменят последователности на коронавируси, за да наблюдават възможните мутации, заяви, че Китай е увеличил наблюдението си в условията на активните огнища. Всички секвенции, споделени от китайските здравни органи, показват, че вирусите, които подхранват масовата епидемия в страната, много приличат на вариантите, открити в останалата част на света от юли насам, добавиха те.