Новата година е обещаваща за първични публични предлагания в Китай след рекордна 2022

Наближаващия края на Covid нула през 2023 г. може би вещае ново силно представяне

19:30 | 11 декември 2022
Автор: Пей Ли,Света Гопинат,Джулия Фиорети
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази година китайските компании набраха рекордна сума от първични публични предлагания у дома, като се противопоставиха на глобалния спад. А с наближаването на края на Covid нула, през 2023 г. може да се очаква ново силно представяне.

По данни на Bloomberg тази година листванията в Шанхай, Шънджън и наскоро откритата борса в Пекин са донесли 92 млрд. долара. Това е увеличило дела на Китай в световната класация на приходите от IPO до 46%, почти четири пъти повече от САЩ, от едва 13% в края на миналата година.

След като през последните години местните власти дадоха тласък на този процес, това стана благодарение на редица фактори. Облекчаването на политиката в азиатската страна беше ключов катализатор, тъй като нарастващите разходи за заеми възпрепятстваха листванията на традиционни места като Хонконг и Лондон. В същото време сривът на китайския пазар на недвижими имоти принуди много инвеститори да потърсят алтернатива, за да вложат парите си.

"Потокът от висококачествени китайски компании с амбиции за първично публично предлагане само се увеличи през 2022 г. и ще продължи да се увеличава през 2023 г.", каза Джеймс Бийн, портфолио мениджър на ECM в Myriad Asset Management. "Много от тях ще се стремят да наберат капитал веднага щом се появят допълнителни доказателства за успех в прехода към постковидна икономика и подкрепа за вътрешния пазар на труда, наред с други причини".

China IPOs
Рекордна година за вътрешните публични предлагания в Китай. Сумата, набрана чрез първични публични предлагания в континенталната част на страната, се увеличава от 2018 г. насам

Предишните резултати също са изиграли роля за привличането на купувачи. Новорегистрираните акции в Китай обикновено се представят средно много по-добре от общия пазар поради правилата за оценка, които регулират IPO.

Като цяло през тази година в Китай са осъществени 391 дебюта. Девет от тях са набрали над 1 млрд. долара, което представлява около 40% от всички сделки с такъв или по-голям размер в световен мащаб. На борсите в Ню Йорк се проведоха само две IPO-та с такъв размер, в Хонконг - три, а в Европа - само едно, в Германия.

Вътрешният план на Китай за следващата година е солиден. През последните шест месеца около 376 компании са обявили планове за първично публично предлагане, които сега са в процес на разглеждане, сочат данните на Bloomberg, което означава, че те могат да станат публични през 2023 г.

Още реформи
Някои от най-големите сделки в началото на годината бяха следствие от китайско-американското напрежение. Доставчикът на телекомуникационни услуги China Mobile Ltd. и производителят на енергия CNOOC Ltd. се листваха у дома, след като бяха изхвърлени от американския пазар след включването им в черния списък, създаден по време на управлението на Доналд Тръмп. В Китай те набраха съответно 8,6 млрд. долара и 5 млрд. долара и се търгуват доста над цените си на листване. 

Промените в системата за регистрация на листванията през последните години спомогнаха за повишаване на интереса на емитентите, тъй като опростиха цялостната процедура. Реформата беше изпробвана първо в Star Board за технологични компании в Шанхай, а след това беше въведена в ChiNext Board в Шънджън през 2020 г. Имаше очаквания, че тя ще бъде разширена до целия континентален пазар през тази година, но това все още не се е случило. 

И Хуиман, председател на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа, заяви по време на форум през ноември, че реформите трябва да се задълбочат занапред.

Сектори за наблюдение
Активността се повиши и при допълнителните продажби на акции, след като през ноември правителството прекрати забраната за регистрираните компании да продават повече акции на вътрешния пазар. От 28 ноември насам около 17 регистрирани на борсата китайски строителни предприемачи или фирми с дейност в областта на недвижимите имоти обявиха планове за набиране на повече дялови средства, съобщи в четвъртък Financial News. Според доклада тринадесет от тях се очаква да наберат общо 90 млрд. юана (12,9 млрд. долара). 

"Пазарът на А-акции е доста устойчив в сравнение с пазара в Хонконг", каза Айви Ху, управляващ директор за Азия ECM в UBS AG в Хонконг. В перспектива "за сектора на недвижимите имоти би трябвало да видим повече вече регистрирани компании, които набират допълнително средства. Новите листвания на IPO вероятно ще идват главно от различни сектори."

За потенциалните първи продажби на акции Ху открои сектори, свързани с историята на отварянето на Китай, включително потребителски стоки и хотели. "Освен това, електрическите превозни средства/батериите и слънчевата енергия са важна тема, за която хората говорят от известно време", каза тя. "Това включва компании, които са неутрални по отношение на въглеродните емисии и новите енергийни източници."

Звездно представяне
Акциите на IPO-тата в континенталната част на страната са нараснали среднопретеглено с 29% тази година спрямо цената им на листване, в сравнение с 5,5% увеличение в Ню Йорк и 6,2% спад в Хонконг.

Инвеститорите трябва да станат по-избирателни, тъй като все повече компании стават публични, което може да доведе до спад на възвръщаемостта на акциите от IPO, смята Аопин Джан, декан на частния изследователски институт Zengliang в Пекин.

China IPOs
Натоварен пазар. Китайските борси бяха най-натоварените в световен мащаб през тази година

"Броят на компаниите, които ще се търгуват под нивото на IPO-то си, ще се увеличава в бъдеще, тъй като колкото повече компании се листват, толкова повече инвеститори се фокусират върху качеството и оценката", каза Джан. "Но както виждате, някои от новите акции все още могат да осигурят на инвеститорите голяма възвръщаемост. Междувременно регулаторните органи обръщат все по-голямо внимание на защитата на индивидуалните инвеститори."

Със сигурност вътрешният пазар не може да задоволи изцяло нуждите от финансиране на китайските компании. Правилата за оценяване са строго определени от регулаторите, инвеститорите не са толкова разнообразни, колкото в Хонконг, а времето, необходимо за листване, е много по-дълго, отколкото в чужбина. 

Тъй като американският пазар е почти изцяло затворен за китайските емитенти, много от тези, които са регистрирани на континенталния пазар, избраха да продават акции в Европа, особено в Швейцария - тенденция, която ще се запази и през следващата година. След като настроенията на пазара се подобрят, в Хонконг може да се върнат и повече големи листвания.

В същото време местните банки доминират значително при подписването на китайските първични публични предлагания на континента през тази година, според данни, събрани от Bloomberg. Citic Securities Co. Ltd., China International Capital Corp. Ltd. и China Securities бяха основните поръчители с общ пазарен дял от около 42%, сочат данните.

"Инерцията вероятно ще продължи поради нуждите на дружествата от набиране на средства, както и поради очакваното активизиране на цялостната икономическа дейност в резултат на евентуалното облекчаване на ограниченията, свързани с Covid", каза Менг Динг, партньор в Sidley Austin LLP в Хонконг.