Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

ЕС облекчава IPO правилата, за да стимулира дълбокотехнологичните иновативни компании

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 05.07.2022

13:40 | 5 юли 2022
Обновен: 15:43 | 5 юли 2022
Автор: Галина Маринова

Европейският съюз възнамерява да увеличи броя на технологичните стартъпи в Европа, като привлече 45 млрд. евро частни средства и улесни основателите да запазят контрола върху фирмите си, след като станат публични. Това коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Законът на ЕС за листването (EU Listing Act), който ще бъде предложен през втората половина на тази година, ще позволи на „основателите и семействата да запазят контрола си след листването, като в същото време набират по-голям обем средства и се ползват от предимствата, свързани с листването", се казва в проект на нова стратегия за цифрови иновации, с който Bloomberg News разполага. 

В ЕС има много по-малко фирми в областта на високите технологии, отколкото в САЩ и Китай. Комисията обяснява това с „фрагментирания и избягващ риска характер" на пазарите на рисков капитал в Европа, докато традиционните банкови продукти като заемите играят по-голяма роля във финансирането на стартиращи предприятия, отколкото алтернативните ресурси като дяловото финансиране.

„Европа трябва да привлече институционални инвеститори, които да инвестират в дълбокотехнологични иновации", заяви през миналата седмица Мария Габриел, комисар по въпросите на научните изследвания и иновациите, на първата Среща на върха „Образование и иновации“. „Увеличаването на дела на европейския капитал, инвестиран в иновативни компании и стартиращи предприятия, е една от основните ни цели. Това може да доведе до преместване на корпоративните централи на компаниите в Европа“. 

Стратегията на Комисията, която ще бъде представена във вторник, включва: 

- Закон за листването, който да опрости изискванията за листване на дружествата, като може да предложи на държавите в ЕС да уеднаквят нормативната си уредба по отношение на структурата на акциите от два класа. Понастоящем всяка фондова борса в Европа определя свои собствени правила:

- Разрешаване на държавите да използват държавна помощ за тестова и експериментална инфраструктура

- „Регулаторни пясъчници", така че стартиращите предприятия да могат да експериментират с по-гъвкави разпоредби, със специална тестова площадка, насочена към възобновяемия водород, и съоръжения за експериментиране с изкуствен интелект, подкрепени от ЕК

- Създаване на работна група, която да помага на стартиращите предприятия да предлагат опции за акции на новите служители.

ЕС също така „губи глобалната надпревара за таланти", пише ЕК в проекта, тъй като изследователите и учените се местят в САЩ. Комисията ще стартира инициатива за намиране на 1 милион души, които да работят в областта на дълбочинните технологии, подкрепена с 20 милиона евро от бюджета на ЕС, които ще бъдат допълнени с още средства от публични и частни организации. Комисията също така ще започне преговори със страните от ЕС за привличане на таланти от трети страни, особено чрез улесняване на получаването на визи за стартъпи.

Съществува и "пропаст" в количеството иновации в по-големите, по-богати региони в сравнение с по-малките им, по-бедни европейски партньори. Комисията иска да създаде „дълбокотехнологични иновационни долини", за да гарантира, че регионите в целия блок ще се възползват от плановете на ЕК за иновациите. По-голямата част от средствата, приблизително 10 млрд. евро, ще дойдат от Европейския фонд за регионално развитие. Други 170 млн. евро ще дойдат от бюджета на ЕС за научни изследвания и от кохезионния фонд.

В дълбокотехнологичните стартиращи предприятия са представени малко жени, пише ЕК. През 2020 г. технологичните стартъпи, ръководени от жени, са привлекли само 1,7% от капитала на европейските пазари на рисков капитал, става ясно от доклада State of European Tech на Atomico. Комисията ще стартира редица инициативи за справяне с този проблем, включително индекс за равенство между половете и разнообразие, за да събира данни за жените и слабо представените групи.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.