В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

MFG Invest: Сега е точният момент за IPO

Станимир Василев, съосновател на MFG Invest, В развитие, 30.11.2022

16:20 | 30 ноември 2022
Обновен: 10:02 | 1 декември 2022
Автор: Николета Рилска

Средствата, които MFG Invest ще набере при първичното си публично предлагане (IPO) ще бъдат инвестирани изцяло в „добри и умни компании“. Основателите им са основното, което гледаме – дали те са вложили сърце в идеята и проекта си – а след това и пазарите, които се разкриват пред тях. Това заяви Станимир Василев, съосновател на MFG Invest, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Василев коментира темата в контекста на предстоящото на 6 декември IPO на компанията на BEAM пазара. Дружеството цели да набере шест милиона лева, а при презаписване на емисията, ще бъдат пуснати още до един милион акции. На 1 декември (четвъртък) от 17:30 ч. ще се състои публична онлайн презентация пред инвеститори, на която екипът на компанията ще разкаже повече за целите и плановете си.

Василев посочи, че в рамките на три години компанията е инвестирала 9,6 милиона лева – единствено собствен капитал – в общо десет дружества, които в момента са част от портфейла ѝ. По негови думи те се развиват много добре, което е причината MFG Invest да иска да даде повече възможности за инвестиране и респективно повече опции на предприемачи да реализират идеите си.

Гостът изтъкна, че освен десетте инвестиции – в две от тези компании предстоят последващи инвестиции, дружеството разглежда още няколко възможности.

„Идват все повече добри и интересни компании – има търсене на финансиране в момента“.

Василев заяви, че консервативната оценка на компаниите, в които MFG Invest е инвестирала 9,6 милиона лева, е 45-46 милиона лева. „Това не е реализирана сума, това е оценка“, отбеляза той, като посочи, че очакваната реализация на доходност е по пет.

„Компаниите имат нужда от капитал. Хубаво е, че в България вече се изгражда такава екосистема. Опитваме се да помагаме на предприемачите със съвети, с помощ по тяхната стратегия, с познанства“.

Василев разказа, че дружеството има най-много опит и най-големи интереси във финансовия сектор – по-конкретно във финтех сферата. „Това е сектор, който е интересен, въпреки че според някои хора е много притеснителен и рисков. Всичко се променя в този свят, много от промените са за добро“, каза той. Част от инвестициите на компанията са и в сферата на електронната търговия, застраховането, IT сектора, хранителните продукти и др.

„Гледаме компании, които са бъдещето. Които помагат на хората да живеят по-добре, по-лесно, производството да става по-ефективно, по-бързо… най-вече гледаме хората, които стоят зад компаниите и дали са със сърцето си в това, което са започнали да правят“.

Според Василев винаги е подходящ момент за IPO, тъй като „ако имаш добър актив, винаги ще се намери кой да го оцени“. Той очаква по-трудната ситуация сега дори да доведе до създаването на по-здрави и по-устойчиви компании.

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости от предаването „В развитие“ гледайте тук.