Забележителното IPO на Porsche се противопостави на пазарните катаклизми

Почти половината от офертите за акции на Porsche са били неуспешни поради голямото търсене

19:30 | 29 септември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Porsche AG поскъпнаха по време на дебюта си на борсата, след като комапнията-майка Volkswagen AG определи крайната цена за продажба на компанията за спортни автомобили на горната граница, въпреки помрачените пазари.

Производителят на 911 поскъпна с цели 5,2% до 86,76 евро във Франкфурт, срещу спад от цели 2% на водещия германски индекс DAX. Офертната цена от 82,50 евро, горната граница на първоначалния диапазон на VW за акциите, оцени компанията на 75 милиарда евро (73 милиарда долара).

Листването, носещо 9,4 милиарда евро приходи за VW, е най-голямото първично публично предлагане в Европа от десетилетие и идва на фона на някои от най-предизвикателните пазарни условия от години.

„Днес е исторически ден за Porsche“, каза главният изпълнителен директор на Volkswagen и Porsche Оливър Блум в интервю за Bloomberg Television. „Първата реакция на пазара е много положителна и това показва потенциала на нашата компания.“

Листването на Porsche е смела стъпка към публичните пазари, които до голяма степен бяха затворени за IPO през по-голямата част от годината, като компаниите избягваха да търсят нови листвания поради европейската енергийна криза, нарастващите лихвени проценти и рекордната инфлация. Продажбата ще помогне на Volkswagen да набере средства, за да се впусне в стремежа си към електрификация, докато инвеститорите ще получат част от емоционална марка, подобна на Ferrari NV, която също успя да се раздели успешно с компанията-майка Fiat през 2015 г.

„Очаквах акциите да се търгуват при високите €80 или ниските €90 предвид свръхзаписването и интереса от страна на дребно", каза Джеймс Конгдън, който ръководи изследователския отдел Quest на Canaccord Genuity. Влошаването на икономическите показатели през последните няколко дни и предупрежденията за печалба може да променят оценката на инвеститорите за Porsche и способността на компанията да постигне целите си за растеж в средносрочен план, каза той.

След началото на търговията привилегированите акции на VW се понижиха с цели 6,2%, докато Porsche Automobil Holding SE, инвестиционната компания на семейство Порше-Пих, се срина с цели 9,2%.

Компаниите са събрали по-малко от 10 милиарда долара в първични публични предлагания тази година до август, което е 83% спад в приходите спрямо същия период на миналата година, според данни, събрани от Bloomberg. Листването на Porsche се очаква да бъде най-голямото в Европа, откакто миньорът Glencore Plc набра почти 10 милиарда долара при IPO в Лондон през 2011 г., показват данните.

Цената на акциите поставя Porsche на оценка, която не е далеч от общата пазарна капитализация на VW - бизнес, който включва Audi, Skoda, Seat и марката VW, наред с други. Въпреки целия си агресивен маркетинг, списъкът привлече и негативно внимание заради сложната си структура.

"IPO-то на Porsche дойде на върха на своя ценови диапазон на €82,50 – което дава първоначална оценка от €75 милиарда или 60% отстъпка спрямо EV/Ebitda на Ferrari – което според нас е консервативно, въпреки че отразява ограничен 7,5% free float (12,5%, когато включва дългосрочни инвеститори) и опасения относно корпоративното управление на фона на нестабилни финансови пазари. Следващите специфични за компанията катализатори ще бъдат данните за продажбите за третото тримесечие в края на октомври и печалбите за цялата година през март. Актуализация на софтуера би била добре дошла" каза Майкъл Дийн, анализатор за автомобилния сектор за Bloomberg Intelligence.

Голямо търсене

Porsche AG привлече толкова голямо търсене за своето IPO, че почти половината инвеститори, които са направили поръчки, не са получили дялове в сделката, според хора, запознати с въпроса.

IPO-то, най-голямото в Европа от повече от десетилетие, получи поръчки от около 650 инвеститора, но половината от тях бяха „занулени“ - жаргон за искания за акции, които не са изпълнени, казаха хората, пожелали анонимност, обсъждайки поверително информация. Говорител на Porsche отказа коментар.

Търсене от такъв мащаб е рядкост за IPO пазар, който е бил затворен през по-голямата част от годината, подложен на нарастваща инфлация, нарастващи лихвени проценти и повишена нестабилност на пазара.

Дори масовото предлагане на Porsche едва ли ще вдъхнови други емитенти да тестват слабия апетит на Европа за нови листвания, предупредиха банкери.

Около 75% от IPO на Porsche е поето от 20 инвеститора, казаха хората. Четирима основни инвеститори – Qatar Investment Authority, суверенният фонд на Норвегия, T. Rowe Price и ADQ – заедно представляват почти 40% от предлагането.