Повече от 350 фирми отлагат финансови планове за над 250 милиарда долара

Графика на деня, 01.08.2022 г.

13:26 | 1 август 2022
Обновен: 14:07 | 1 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Броят на компаниите, които са забавили или отменили финансови планове, скочи до най-малко 358, тъй като световната икономика продължава да се бори с инфлацията и недостига на енергия.

Сделките, включително първични публични предлагания, облигации, заеми и придобивания, възлизат на повече от 254 милиарда долара по данни на Bloomberg. В Северна и Южна Америка се наблюдава най-голям брой отложени или отменени транзакции - 184, което е повече от два пъти в сравнение с останалите региони.

Високите числа в Северна и Южна Америка се дължат на забавяне на техните пазари на акции със 136 IPO-та, изтеглени от януари, което представлява две трети от общите обяви, отложени за годината в световен мащаб.

На дълговия пазар кредитополучателите все още са изправени пред предизвикателства при набирането на средства, като 103 сделки на стойност най-малко 64 милиарда долара са забавени или отменени в световен мащаб от началото на годината. През юли първата транзакция на Schuldschein беше отложена поради енергийната криза в Европа.

Броят на отложените облигации вече надхвърли броя за цялата миналата година или по време на пика на пандемията. Заемите за изкупуване се забавят за фирми, включително Citrix Systems Inc. и Tenneco Inc.