Русия изтегля войските си от Херсон

Херсон беше първият голям град, който беше превзет и се намира в една от анексираните украински територии

18:25 | 9 ноември 2022
Обновен: 18:40 | 9 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руското командване е наредило на войските си да е изтеглят от украинския град Херсон, който беше първият регионален център превзет по време на инвазията, предава Bloomberg.

Поради напредващата контраофанзива на украинската армия в региона, руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи телевизионно обръщение и нареди на войските да се изтеглят от западния бряг на река Днепър и да се изместят на другия ѝ бряг.

"Разбирам, че това е много трудно решение", заяви на Шойгу Сергей Суровикин генералът, отговарящ за руските сили и който предложи този ход. "В същото време ще спасим живота на нашите военнослужещи и като цяло боеспособността на групата войски, която е безсмислено да се държи на десния бряг в ограничен район“.

Отстъплението бележи поредното голямо поражение за Кремъл, след като през лятото Украйна си върна големи територии около Харков на изток. Херсон беше първата регионална столица, която падна при нахлуването на Русия на 24 февруари, и беше сред териториите, които Кремъл анексира с обявените за незаконни референдуми, проведени през септември. Тогава Путин заяви, че тези области ще останат завинаги руски.

Украинските сили обаче методично прекъсваха снабдителните линии към руския гарнизон в южния град, като затягаха примката с постоянния напредък на терен. През последните няколко седмици руските окупационни власти започнаха да евакуират цивилното население и преместиха администрацията си на източния бряг на река Днепър, по-далеч от фронтовата линия.

Русия също така започна да изтегля войските си, като очевидно се надяваше да избегне хаотичното отстъпление, наблюдавано при предишни обходи, когато силите на Москва изоставиха големи количества оборудване и боеприпаси.

През лятото Украйна започна мащабна контраофанзива, като си върна почти цялата Харковска област и някои места в Луганска област на изток.

В отговор Путин ескалира своята офанзива, която продължава вече 9 месеца, като мобилизира поне 300 000 резервисти, анексира четири региона и отприщи порой от атаки срещу цивилни цели. От 10 октомври Русия е изстреляла стотици ракети и безпилотни самолети към критична енергийна инфраструктура в цяла Украйна, като е повредила около 40% от енергийните съоръжения в страната, заяви президентът Володимир Зеленски.

Междувременно Украйна се опитва да си върне всички свои земи, окупирани от Русия, включително Крим и част от източен Донбас, които Москва държи от 2014 г., както и териториите, които бяха завзети след 24 февруари.

Според западен служител завземането на град Херсон все още не поставя Украйна до позиция, в която може да заплашва Крим, поради укрепените руски отбранителни линии.