Дроновете на Иран бавно въвличат Израел във войната в Украйна

Развитието на войната в Украйна в конкуренция между ирански и израелски способности разширява конфликта в сянка, който двете страни водят от години

21:01 | 4 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След месеци на съпротива Израел смекчава позицията си срещу предоставянето на военна помощ на Украйна, тъй като задълбочаващата се подкрепа на Иран за инвазията на Русия се превръща в заплаха за сигурността на Израел.

Повратната точка настъпи в края на миналия месец, когато израелският министър на отбраната Бени Ганц прие дълго търсеното обаждане от своя украински колега Олексий Резников. Израел се ангажира да помогне на Украйна да разработи система за ранно предупреждение, подобна на тази, която предупреждава израелците за идващи ракети от ивицата Газа.

Ганц също така се съгласи да оцени нуждите на Украйна от противовъздушна отбрана, въпреки че Израел отказва да предостави на Украйна средства за сваляне на приближаващи дронове и ракети.

„Това са оръжия, срещу които трябва да сме готови да се изправим – ние сме единствената страна в света, която знае как да направи това“, каза Йоси Купервасер, бивш висш служител на израелското военно разузнаване. „Украйна може да бъде тестова площадка за нашите контрамерки."

Докато бившият премиер Бенямин Нетаняху се готви да се върне на власт след спечелването на изборите на 1 ноември, израелското правителство, ръководено от него, няма да има значително различни приоритети за сигурност от сегашната администрация, каза Купервасер.

В друго ново развитие Израел е започнал да споделя своите разузнавателни данни, каза украинският президент Володимир Зеленски на 26 октомври, приветствайки това, което той нарече „положителна“ тенденция. „Доволен съм от последните няколко дни, започнахме да работим“, каза той пред репортери, цитирайки информация, споделена от Израел, която според него потвърждава данни на украинското разузнаване.

„Сътрудничеството на Иран с Русия беше голяма промяна за нас“, каза посланикът на Украйна в Израел Евгений Корнийчук в посолството на страната си в Тел Авив миналата седмица. „Надявахме се, че Израел ще избере да бъде на правилната страна във войната като демократична страна. Но в крайна сметка това се случи, защото имаме един и същ враг - Иран."

Говорителите на Ганц и кабинета на израелския премиер отказаха да коментират. Руското външно министерство и външното министерство в Техеран не отговориха веднага на исканията за коментар.

Юрий Сак, съветник на украинския министър на отбраната, каза, че Украйна се нуждае от помощ възможно най-скоро, за да се противопостави на иранските оръжия. Той каза, че Резников е поискал подкрепа от противовъздушната отбрана при разговора с Ганц.

Тестова площадка за Иран

През последните няколко седмици Русия ескалира атаките си срещу Украйна, след като претърпя поредица от неуспехи на бойното поле в осеммесечната си офанзива, отприщвайки блиц, целящ да спре украинското електричество, отопление и друга инфраструктура преди зимните месеци. Украински официални лица казват, че 40% от електроенергийната система е повредена.

Разчитайки все повече на ирански дронове, тъй като изтощи собствените си запаси от прецизно управляеми ракети, атаките на Русия имат за цел да създадат достатъчно трудности за населението, за да убеди Киев да поиска мир, казват украински официални лица.

Русия отрича да използва иранско оборудване, а Иран отрича да го доставя.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей беше по-двусмислен, като призна в реч миналия месец, че светът е загрижен от това, че Иран продава дронове и се похвали, че на тях се гледа като на „опасни“.

Останки от ирански дронове - преименувани от Русия на "Гераниум-2" - бяха открити след като бяха свалени над Украйна.

Израел не желае да се ангажира повече поради страх, че антагонизирането на Москва може да има преки последици за сигурността в Близкия изток и за руските евреи. Израел редовно нанася удари над Сирия в райони, където Русия контролира въздушното пространство, за да попречи на Иран да доставя помощ на свои проксита там.

Приблизително един милион евреи живеят в Русия, чиято безопасност също е проблем, особено на фона на най-лошите отношения между Русия и Израел от години. През юли руските власти разтревожиха Израел, когато поискаха от съд в Москва да ликвидира местните офиси на Еврейската агенция, която помага на евреите да емигрират, за предполагаеми нарушения на руското законодателство.

Но масовите удари по украински цели с ирански безпилотни самолети и очакваното предоставяне на ирански балистични ракети на Русия промениха настроенията в Израел, като нараства опасението, че украинският опит може да позволи на Иран да усъвършенства капацитета си да атакува израелски градове.

Израел досега е предоставил на Украйна само хуманитарна помощ и отбранително оборудване като каски и защитни жилетки. Според бивши и настоящи израелски служители за система за ранно предупреждение, базирана на израелски проекти, ще трябва да се използва нейната радарна технология и софтуер. Продажбата на такива технологии изисква разрешение за износ, което е сложен процес, включващ редица министерства, включително министерството на отбраната.

Риск от ответен удар

Според двама души, запознати с руската политика, Русия е информирала Израел, че ще отмъсти, ако израелски ракети за противовъздушна отбрана или други подобни системи стигнат до Украйна, независимо дали директно или през трети страни. Бившият руски президент Дмитрий Медведев, сега високопоставен служител по сигурността, предупреди Израел миналия месец да не предоставя оръжия на Украйна, като каза, че подобна стъпка би била „безразсъдна“ и „ще разруши“ връзките между Русия и Израел.

„Истинският въпрос е как да го направим по начин, който да не е провокативен за руснаците“, каза в интервю Марк Дубовиц, главен изпълнителен директор на базираната във Вашингтон Фондация за защита на демокрациите, която лобира за по-строги мерки за противодействие на Иран в Тел Авив.

Израел може да достави оборудване за борба с дронове и ракети на други страни, подпомагащи Украйна, което на свой ред позволява на тези трети страни да предоставят повече от собствените си арсенали на Киев, каза Амир Авиви, бивш бригаден генерал от израелската армия.

„Например, ако продавате на Германия и след това Германия достави друг комплект оръжия, който не е израелски, няма проблем“, каза той.

Рояци дронове

Иран доставя на Русия най-вече Shahed-136 за еднократна употреба, така наречените „безпилотни летателни апарати самоубийци“, които са трудни за откриване, защото са сравнително малки и летят ниско. Наскоро надградени с търговски GPS системи, те могат да летят с часове, преди да се насочат към целта. Иран достави 1000 от тях през август, според САЩ, и планира да достави 2400 общо, казва Украйна.

Дронове, базирани на иранска технология, също са използвани при атаки срещу петролни съоръжения на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, както и в разузнавателна мисия на ливанската Хизбула над газова платформа в Средиземно море през юли, според САЩ и техните съюзници. Израел свали и трите дрона, които се приближиха до платформата.

Украйна прихваща 70% или повече от дроновете, но когато се използват в рояци, свалянето им става все по-трудно. Произведени на цена от 20 000 долара всяка, според западни експерти по отбраната, ракетите за противовъздушна отбрана, използвани за прихващането им, често струват многократно повече от самите дронове. На 17 октомври ирански дрон се вряза в четириетажен жилищен блок в Киев, убивайки петима души.

За Израел, въпреки че така наречената му система „Железен купол“ има добър опит в спирането на ракетни атаки с малък обсег от палестински въоръжени групировки и съюзената с Иран Хизбула, новата масова тактика с дронове, използвана от Иран, представлява безпрецедентно предизвикателство, каза Авиви, бившият генерал, който сега ръководи Израелския форум за отбрана и сигурност, асоциация на бивши и резервни членове на силите за сигурност.

„Представете си 100 дрона самоубийци, пресичащи израелската граница към пристанището на Хайфа. Колкото и да е добра нашата система за ПВО, ще спре 90 от 100, но все пак 10 ще ударят. Това е голяма заплаха", каза той.

Война в сянка

Развитието на войната в Украйна в конкуренция между ирански и израелски способности разширява конфликта в сянка, който двете страни водят от години.

„Иранските оръжия са ефективни на място, защото причиняват щети и това също е чудесен начин за Иран да покаже, че работи с Русия и не е изолиран“, каза Дина Есфандиари, анализатор от Международната кризисна група в Брюксел.

Техеран се съгласи да изпрати ракети земя-земя на Русия и още през ноември ракетите Fateh-110 и Zolfaghar, които са способни да поразяват цели от обхват от 300 до 700 километра, биха могли да влязат в употреба, каза шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов в интервю за The War Zone, публикувано на 28 октомври.

Нарастващата зависимост на Русия от военния потенциал на Иран в Украйна също подклажда опасенията на Израел, че в замяна Техеран може да потърси руска помощ за ядрената си програма. Израел отхвърля твърденията на Иран, че ядрената програма е за мирни цели, и казва, че ще предприеме всички необходими стъпки, за да попречи на Иран да се сдобие с бомба.