Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Енергетиката и проблемите им в Сирия сближават все повече Израел и Турция

Мирослав Зафиров, дипломат от кариерата и експерт по Близък изток, "Бизнес старт", 29.08.2022 г.

12:00 | 29 август 2022
Обновен: 12:06 | 29 август 2022
Автор: Даниел Николов

Израел и Турция възстановиха напълно дипломатическите си отношения като процесът по подобряване на техните връзки се засили след встъпването в длъжност на новия израелски президент Исак Херцог. Херцог недвусмислено заяви, че цели да възстанови позицията на Израел в Близкия Изток, а Турция също има интерес да укрепва добрите отношения особено заради Сирия. Това коментира Мирослав Зафиров, дипломат от кариерата и експерт по Близкия изток, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Малко или много, Израел и Турция се делят от Сирия, която се намира в криза вече единадесета година. Особено от началото на войната в Украйна, и Турция и Израел имат очевиден интерес бързо и конструктивно да решат въпроси, свързани с енергийните доставки и сътрудничество. Изарел е ключова държава в тази част на Средизмено море, която се разглежда и от ЕС като потенциален основен доставчик на природен газ."

В последните години Турция засилва и диалога с държавите от Персийския залив. Анкара има доста близки стратегически отношения с Катар, които само се задълбочиха след блокадата от неговите съседи в залива, и вече търси по-силни връзки - икономически и стратегически - с ОАЕ и Саудитска Арабия, каза Зафиров. Израeл също се стреми да разшири отношенията си там след подписването на серията от мирни договори с арабските държави.

Освен взаимnоизгодните икономически ползи, двете държави имат и до голяма степен сходно мнение за регионалната сигурност, каза Зафиров. Част от стратегията на Анкара включва обезопасяване на сирийските територии по границата с Турция и вече има няколко операции на турската армия срещу кюрдите там, а президентът Ердоган обяви наскоро, че се обмисля нова операция. От своя страна, Израел редовно нанася удари в Сирия по сили, подкрепяни от Иран, напомни Захиров.

"Не виждаме контурите на окончателно конституционно решение в Сирия... Въпросът за провеждане на избори не е на дневен ред в обозримо бъдеще."

Кризата в Сирия навлезе в нова фаза след намесата на Русия на страната на президента Башар Асад, а сега войната в Украйна има отделни собствени последици, тъй като Москва е на практика изключена от системата на международните отношения и не е страна по много от процесите в региона, не само в Сирия, но и за преговорите за ядрената програма на Иран.

"За Анкара е важно да получи гаранции, че кюрдите няма да разширяват своето влияние; Дамаск има желание за укрепване и възстановяване на позициите; за Израел - Сирия трябва да бъде освободена от иранското влияние и присъствието на части на иранската армия, които се смятат за директна заплаха за сигурността на Израел."

Какви са ефектите от кризите в Близкия Изток за България и ЕС като цяло може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.