Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ако България изпраща боеприпаси към Украйна, ЕС може да компенсира разходите

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в "Светът е бизнес", 02.11.2022

21:12 | 2 ноември 2022
Обновен: 18:37 | 7 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Когато казваме, че България може да предоставя оръжие на Украйна, трябва да знаем, България ще подарява ли оръжие или ще продава, или ще дава безвъзмездно на Украйна, но после ще получава пари от ЕС. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Не е тайна, че и сега върви военна продукция от България за Украйна, но става дума преди всичко за боеприпаси. Този износ на боеприпаси, който върви, може да бъде легализиран и официално да се случват сделки между България и Украйна".

Има, разбира се, и друг момент, по който България трябва да поработи, ако се стигне до такова решение на Парламента, подчерта Димитров. "Има механизъм, по който ЕС реимбурсира средствата за това оръжие, което страните от съюза предоставя на Украйна".

"На няколко пъти Европейският съюз гласува пакети военна помощ за Украйна, в които изрично пише, че са за смъртоносни оръжия. (...) Става дума за доставки, които се извършват от отделните страни членки, след което те предоставят договора в ЕС. И Европейският съюз възвръща средствата обратно, именно от този фонд".

До момента общата сума на тези пакети е достигнала 3,1 млрд. евро. И това е един механизъм, въпреки че може би не на сто процента се реимбурсират парите, който може да бъде използван за такива сделки, каза още Пламен Димитров. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.