Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Проруската пропаганда, която се вихри в България, пречи на бежанците от Украйна

Веси Деянова, координатор в Интеграционен център "За Доброто", "Бизнес старт", 01.11.2022

12:05 | 1 ноември 2022
Обновен: 12:06 | 1 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Въпреки че неправителствения сектор е този, който още от началото на бежанската криза, свързана с войната в Украйна, който пое най-голямата тежест в осигуряването на помощ на украинските бежанци, той е изцяло изключен от координационната работа по намирането на решения за проблемите. Това изключително много затруднява работата по процесите за настаняване и интеграция на нуждаещите се хора, идващи от Украйна. Това каза Веси Деянова, координатор в Интеграционен център "За Доброто", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Правителството удължи програмата за настаняване бежанци, но вместо при хотелиерите, те ще бъдат настанявани в държавни бази. Това обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Преместването ще бъде организирано в 15-дневен срок. Това предизвика напрежение при част от бежанците, като реакциите тепърва ще стават ясни, а координационният център "За Доброто" не е бил включен в координационните механизми, които да позволят по-голяма яснота и информация. 

"Информация се получава в последния момент, което освен че е много тъжно е и много напрягащо за хора, които са преживели изключително голяма травма - те не знаят къде ще бъдат утре". 

Няколко са основните предизвикателства за хората, бягащи от Украйна, които се установяват в България, сподели гостенката. "Настаняването е едно от тях за хората, които са в държавни бази, това е липсата на информация. За хората, които са на външни адреси, все по-трудно става намирането на апартаменти, които да са достъпни за тях. От една страна наемите да са достатъчно ниски, за да могат да си ги позволят, а от друга страна наемодателите да имат готовност да приемат бежанци от Украйна. За съжаление, напоследък все повече наемодатели отказват". 

Няколко са причините за тези откази като проруската пропаганда, която вилнее в страната, за съжаление играе голяма роля, а някои се притесняват и от това дали семейството утре няма да си замине. Има, за жалост, такива случаи, в които семейството напуска дома по-рано от уговорения срок.

Налага се неправителствения сектор да покрива функциите на държавата, каза Веси Деянова. "В нашия център всеки ден идват хора, които нямат възможност за интеграция. Ние много искаме да помогнем на тези хора, да им намерим работа, да ги включим в обществото като пълноправни жители на нашата страна. Това за съжаление е изключително трудно". 

"Една от основните функции на държавата е да улесни тази интеграция, а това за съжаление не се случва. Не се случва нито в здравеопазването, нито в образованието".

Уверени сме, че няма да останат бежанци у нас, без подслон, но тепърва предстои да видим. Гражданският сектор прави всичко възможно това да не се случи, но хората, които имат нужда от подкрепа са много и няма как неправителствения сектор да покрие нуждата на всички хора, които се нуждаят от помощ. 

"През август месец данните показват, че около 9000 души са сключили трудов договор. За съжаление това число пада на 5000 след края на летния сезон, защото голяма част от хората бяха наети на сезонни договори и хората търсят нова работа".

Българският бизнес е изключително отворен към привличането на украински бежанци на работа, улесняват назначаването, намират им курсове за изучаване на български език, осигуряват им гъвкаво работно време - неща, които са изключително важни за украинците. Българският бизнес продължава да бъде изключително гъвкав, заяви събеседничката. 

Езиковата бариера и документите, изисквани от българските институции, продължават да бъдат пречка, каза още гостенката. Секторите, които могат да отворят врати за украинските бежанци, освен сезонната работа, голяма част от хората намират работа в ресторантьорството, в производствения сектор и ритейл. 

Около 1500-2000 деца са записани в детски градини. Интеграционен център "За Доброто" е на път да създаде кооператив за дневна грижа за деца, за да даде възможност на много жени да се включат в трудовия пазар. За жалост много малко деца са записани да учат в българските училища, като една от пречките са ваксинационните календари, както и комуникацията или липсата на такава преди началото на учебната година. Много от децата продължават да учат в украинската образователна система, допълни Деянова. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.