Американските производители нямат търпение производството да се върне в страната

Икономистите от Goldman Sachs Group Inc. смятат, че са необходими повече доказателства, преди да обявят пренасочването на производството за дългосрочна тенденция

17:45 | 2 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските компании призnават, че връщането на производствените процеси на американска земя, за което дълго време се говореше, но не се действаше, вече се ускорява. Един директор заяви, че „е крайно развълнуван“ от възможността снабдителните вериги на критични елементи да се изнесат от страни като Китай.

Това връщане на производството у дома или скъсяване на снабдителните вериги или както го наричат, вече се случва и всички много се вълнуваме,“ казва Джим Хофман, изпълнителен директор на Reliance Steel & Aluminum Co. в Скотсдейл, Аризона.

Според доклад от сряда, Deloitte заявява, че 62% от анкетирани производители за започнали да скъсяват снабдителните вериги или изцяло да връщат производство у дома. Проучване обхваща 305 директори в транспортни или производствени компании, основно от СА, които имат годишни приходи между 500 млн. и 50 млрд. долара.

Очаква се американските компании да върнат у дома близо 350 000 работни места през 2022 година, което е с 25% повече, отколкото през 2021 година, според данни цитирани в доклада на Deloitte ‘Бъдещето на товарните превози’. В крайна сметка, тази промяна може да намали с 20% дела на доставките, които идват от Азия за САЩ до 2025 година и с до 40% до 2030 година.

Преместването на производствените линии по-близо до САЩ и Европа се обсъжда от години, но се смята за твърде скъпо и тромаво. Пандемията превърна голяма част от протакането в разходи за строителство по няколко причини: глобални затруднения във веригите за доставки, нарастваща електронна търговия, геополитически натиск, ограничения за износ и рязко увеличаване на роботизацията и автоматизацията.
Тези фактори "се съчетават, за да създадат условия това движение най-накрая да се задейства", се казва в доклада на Deloitte.
Друг ключов фактор са огромните американски субсидии от Закона за намаляване на инфлацията и Закона CHIPS, които съдържат разпоредби, осигуряващи специфични финансови стимули за продукти, произведени в САЩ, Канада или Мексико.

Завръщането

Резултатът е засилено планиране на проекти за базирано в САЩ производство на електромобили, батерии, заводи за чипове с памет и втечнен природен газ.
"Пандемичните и геополитическите събития ни напомниха за необходимостта от по-разпределен набор от възможности за снабдяване, гарантиращи надеждност и гъвкавост при осигуряването на критични материали и оборудване", заяви Барбара Смит, главен изпълнителен директор на базираната в Ървинг, Тексас, компания Commercial Metals Co. "В крайна сметка очакваме преместването да се разпростре далеч отвъд областите, които току-що обсъдихме“.

По-високи цени

Тъй като веригите за доставки се пренасочват от Китай към други регионални фабрични центрове, натискът върху разходите за труд в Западна Европа и САЩ "се смекчава от напредъка в роботизацията и автоматизацията", според доклада на Deloitte.
Въпреки това в дългосрочен план производството на някои стоки ще бъде по-скъпо за компаниите, а в крайна сметка и за потребителите.

Вземете например полупроводниците, които са ключово поле за битка в търговския конфликт между САЩ и Китай. Според неотдавнашен доклад на икономисти от Goldman Sach Group Inc. в момента производството им в САЩ е с 44% по-скъпо от това в Тайван.
Въпреки че полупроводниците представляват само 0,3% от крайната стойност на потребителските цени в САЩ, съществува риск ескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай да се разшири и "трайно да повиши потребителските цени с по-широк марж", се казва в доклада.

Икономистите от Goldman Sachs Group Inc. смятат, че са необходими повече доказателства, преди да обявят пренасочването на производството за дългосрочна тенденция. Те посочват увеличаването на броя на производствените мощности в САЩ, които са в етап на планиране през тази година.
"Посоката на увеличението е в съответствие с преместването на производството, но размерът му не предполага значим обрат в тенденцията", пишат те в доклада от понеделник.
Но Майк Макгау, главен изпълнителен директор на базирания в Акрон, щата Охайо, производител на пластмаси и каучук Myers Industries Inc. посочи, че това е реалност, а не просто вероятност. Той отговори утвърдително, когато по време на конферентен разговор миналата седмица бе попитан дали смята, че преместването е реална тенденция.
"Проблемите с веригата за доставки изплашиха някои клиенти, както стана ясно през последните две или три години", каза Макгау. "Дори разходите за труд да са малко по-високи, възможността за бърза обратна връзка и бърза доставка означава нещо за нашите клиенти".