Intel развива географски балансирани и устойчиви вериги на доставка

Пат Генсингър, директор на Intel

12:46 | 24 май 2022
Обновен: 15:49 | 24 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Освен това преразгледахте решението си къде да правите чиповете си. Европа и САЩ стават приоритет за вас. Вероятно това съобщение резонира още повече при това, което става в Китай. Докъде стигнахте?

Влагаме всички сили във възстановяване и развитие на географски балансирани и устойчиви вериги на доставка. Тази индустрия преди 30г. бе 80% в САЩ и Европа. Сега 80% от производството е в Азия.

Какво стана? Бях миналата седмица във Вашингтон и се пошегувах с лидерите на сената, че никога не сме гласували да се отървем от тази индустрия.

Но тези страни избраха да я привлекат.

Те предложиха силни пакети, за да привлекат тази индустрия и сега виждаме, че сме твърде зависими от няколко страни по света.

Кой аспект от вашия живот е станал по-дигитален?

Всичко става дигитално.

Моето потребление, домакинството, търговията ми, транспортът ми, начинът ми на работа и на живот. Всичко дигитално работи с полупроводници. Както казах, петролните резерви, определяха геополитиката в последните 50г. Къде са заводите – това е по-важно за следващите няколко десетилетия. Искаме да са там, където да имаме повече устойчивост на веригите на доставки.

Чудесно е, че искате да направите САЩ и Европа приоритет за вас, но става дума за разширяване и то бързо. Колко бързо ще успеете?

Обявихме разширение на завода в Охайо, в Аризона, в Европа. Обявихме разширение в Германия. Проучваме разширение във Франция, продължаване на работата в Ирландия.

Сега нямаме търпение да видим как законите за чиповете в САЩ и Европа се приемат, което ще позволи да бъдат направени добри икономически инвестиции.

Защото отчасти предизвикателството е в конкуренцията в момента със страни, които много активно привличат тези инвестиции в Азия. Тези инвестиции трябва да са конкурентни по цял свят. Или да мога да се конкурирам на глобалния пазар.

Затова търсим европейските лидери и американските конгресмени да го направят бързо, за да ускорим и ние.