Световна икономика: Локдауните в Китай нарушават глобалните вериги за доставки

Забавянето в Китай, инфлацията и рискът за трудовия пазар слагат тежък отпечатък върху икономиката - какви данни да очакваме през седмицата

12:30 | 8 май 2022
Обновен: 15:53 | 8 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Локдауните на Китай за ограничаване на Covid прекъснаха работата на най-голямото пристанище в света в Шанхай и забавиха дейността в големите градове, като засегнаха веригите за доставки на компании от Tesla Inc. до Apple Inc., пише Bloomberg.

Данните за търговията в понеделник ще дадат представа за степента на щетите. Растежът на китайския износ вероятно се е забавил до най-слабия си темп от юни 2020 г., а вносът вероятно се е свил за втори месец, което е знак за слаби потребителски разходи, тъй като милиони жители на Шанхай и други градове бяха затворени в домовете си.  

Trade Snags

Като основен производител на света, прекъсванията в Китай натежават на световната икономика и добавят още един риск към инфлационната картина. В Шанхай, където по-голямата част от населението е под някаква форма на блокиране вече повече от пет седмици, правителството се опитва да върне производството в нормален ритъм. Въпреки това много чуждестранни предприятия твърдят, че все още не могат да възобновят дейността си. 

Първите показатели за търговията не са обнадеждаващи. Южнокорейският износ, барометър за световното търсене, нарасна с двуцифрени числа през април, но доставките за Китай намаляха, което предполага, че забавянето на Китай е резултат от собствените му ограничения.  

"Смущенията в производството и доставките могат да окажат неблагоприятно въздействие върху доставките. Компонентите на производството и доставките в официалните данни за PMI през април се влошиха до най-неблагоприятните нива след общонационалното блокиране в началото на 2020 г.", твърди екипът от икономисти за Азия на Bloomberg Economics.

Данните за инфлацията в Китай също ще бъдат във фокуса на вниманието, тъй като недостигът на храни и други стоки, също предизвикан от блокирането, повишава разходите. Прогнозите са ръстът на потребителските цени да се ускори, докато инфлацията на фабричните цени вероятно ще остане повишена през април. 

Висшите ръководители на Комунистическата партия обещаха повече стимули, за да се постигне целта за икономически растеж от около 5,5% през тази година. Данните за кредитите за април, които трябва да бъдат представени тази седмица, ще покажат дали паричната и фискалната подкрепа са имали желания ефект да стимулират заемането на средства. 

Междувременно китайският премиер Ли Къцян предупреди за "сложната и тежка" ситуация със заетостта. Според изявление, направено късно в събота, той е наредил на всички правителствени служби и региони да приоритизират мерките, насочени към подпомагане на бизнеса да запази работните места и да преодолее настоящите трудности. 

На други места в САЩ може да бъде отчетена поредната повишена инфлация, данните за брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство за първото тримесечие може би вече подсказват за забавяне на растежа, а централната банка на Мексико вероятно отново ще повиши лихвените проценти. 

Азия

Извън Китай, основните събития в Азия включват решението за лихвените проценти в сряда в Малайзия, където официалните лица вероятно ще се противопоставят на глобалната тенденция за затягане на лихвените проценти, тъй като инфлацията остава укротена, а рисковете за икономиката остават низходящи. 

След изненадващото повишение от страна на Централната банка на Индия данните за инфлацията през април ще бъдат внимателно разгледани в четвъртък, когато икономистите ще преоценят прогнозите си за политиката.

Индонезия и Филипините публикуват данни за БВП за първото тримесечие в понеделник и четвъртък. В Япония в началото на седмицата ще бъдат публикувани данни за заплатите и разходите на домакинствата.

САЩ

Докладът за индекса на потребителските цени за април в сряда е акцентът в иначе спокойната за икономически публикации седмица. Очаква се инфлацията да се понижи както на месечна, така и на годишна база, което отчасти отразява спада в цените на бензина, които впоследствие отново се повишиха. 

Макар че инфлацията вероятно достигна своя връх през март - 8,5%, което е най-високата стойност от четири десетилетия насам, ценовият натиск се очаква да остане висок, което ще позволи на служителите на Федералния резерв да повишават постоянно разходите по заемите през следващите месеци. 

U.S. inflation

След повишението на основния лихвен процент с половин пункт от страна на Фед в сряда инвеститорите ще следят множеството речи на централните банкери, сред които Джон Уилямс, Кристофър Уолър, Томас Баркин и Лорета Местър.

В четвъртък ще бъде публикуван показателят за цените, платени на производителите в САЩ през април, който се очаква да покаже известно забавяне на темпа на инфлацията на едро. Седмицата приключва с отчитане на потребителските нагласи от Мичиганския университет.

Европа, Близък изток, Африка

Икономистите прогнозират сериозно увеличение на БВП на Обединеното кралство с 1% за първото тримесечие, въпреки че това може да прикрие период без никакъв растеж през март. 

Тези данни в четвъртък ще илюстрират фона на перспективите, които според Английската централна банка се влошават значително, като двуцифрената инфлация вероятно ще смаже всякакво разширяване към края на годината. 

U.K. inflation

Английската централна банка (BOE) разкри този сценарий в четвъртък, когато постигна четвърто поредно увеличение на лихвения процент. Една от гледните точки за това може да се появи в понеделник, когато определящият политиката Майкъл Сондърс ще произнесе реч в Лондон. 

 Икономистите прогнозират, че германският показател ZEW за очакванията на инвеститорите във вторник ще се понижи още повече през април спрямо нивото, което вече беше най-лошото от избухването на пандемията през 2020 г. 

Промишленото производство в еврозоната за март, което трябва да бъде обявено в петък, вероятно се е свило чувствително. Няколко ръководители на Европейската централна банка ще говорят, включително президентът Кристин Лагард в сряда. 

Сред докладите за инфлацията, които трябва да бъдат представени тази седмица, вниманието може да привлече този за Чехия във вторник, който може да достигне нов връх над 13% за април. 

Данните за Русия обаче ще бъдат още по-високи. Икономистите очакват, че инфлацията там може да надхвърли 18 %, което е драматичен скок в рамките на само два месеца - на практика удвояване след нахлуването в Украйна. Централната банка прогнозира по-нататъшно покачване на цените. 

Russia's inflation

Други доклади включват данни за руската търговия в сряда, посочващи въздействието на санкциите върху вноса и износа през март, както и данни за продажбите на автомобили от април. 

В Гана данните в сряда се очаква да покажат, че инфлацията се е ускорила допълнително от почти 20% през март, което беше най-високото равнище от повече от десетилетие. 

Централната банка на страната заседава по-късно този месец, като икономистите прогнозират, че тя може да повиши лихвените проценти с до 200 базисни пункта.

Латинска Америка

В понеделник Мексико публикува данни за потребителските цени за април както за целия месец, така и за две седмици, преди решението на централната банка за лихвените проценти по-късно през седмицата. По предварителни оценки годишните стойности ще се изравнят с двугодишните върхове както за базисните, така и за водещите показатели.

Тъй като инфлацията вече надхвърля два пъти целевата стойност от 3%, повечето анализатори очакват в четвъртък Banxico да повиши основния лихвен процент до 7% с четвърто поредно повишение с половин пункт и общо осмо поредно увеличение. Консенсусът се формира около 8,5% като вероятно ниво на основния лихвен процент в края на годината.

Mexico inflation

В Бразилия очаквайте годишното отчитане на потребителските цени през април в сряда да надхвърли 12 %, което е повече от три пъти над целевата стойност. След като на 4 май централната банка повиши основния си лихвен процент до 12,75%, тя сигнализира, че през следващия месец е вероятно 11-то поредно повишение на ставката.

Очаквайте, че месечните потребителски цени в Аржентина ще са се охладили след скока от 6,7% през март, въпреки че годишният темп надхвърли 56%. Много местни икономисти смятат, че до края на годината той ще достигне 60%.

Record Response

В Перу централната банка - бореща се с най-бързата инфлация от две десетилетия насам - се очаква да удължи цикъла на рекордно затягане и да повиши основния лихвен процент до 5%. Както и при регионалните си колеги, банката все още не е приключила с промените.