Търговски вериги в Европа замразяват цените на основни хранителни стоки

Супермаркетите във Великобритания намалиха цените на основните продукти

12:21 | 5 май 2022
Обновен: 13:12 | 5 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Купувачите плащат повече за всякакви продукти - от кафе до кетчуп, и някои търговски вериги започнаха да намаляват или ограничават цените на стотици продукти, тъй като се борят за клиенти и се подготвят за преговори с големите производители на пакетирани храни, пише Reuters.

Евростат съобщи, че инфлацията в еврозоната при хранителните продукти, алкохола и тютюневите изделия се е повишила с 6,4 % през април спрямо миналата година в сравнение с 5% през март, тъй като нарастващите разходи за живот в Европа надхвърлят скъпата енергия.

Във вторник ръководителят на Leclerc, най-голямата френска търговска верига по пазарен дял, заяви, че ще определи 120-те артикула, които потребителите купуват най-много, включително тоалетна хартия, сапун, ориз и макаронени изделия, и ще създаде "щит", чрез който Leclerc ще гарантира цената на тези артикули от 4 май до юли.

Увеличението на цените е между 6 и 20 %. Макаронените изделия, например, са поскъпнали с 20%, както и някои марки кафе и шоколад, заяви създателят на веригата в интервю за френската радиостанция franceinfo.

През март европейските правителства, на някои от които тази година предстоят избори, похарчиха десетки милиарди евро, за да предпазят домакинствата от разходите за енергия.

Малко са признаците, че те ще предложат подобна помощ за сметките за храна, които са по-малка част от разходите на домакинствата, но политиците са нервни, тъй като доходите на домакинствата са свити, а потребителски групи предупреждават, че най-бедните трябва да избират между отоплението на домовете си и нормалното хранене.

Тъй като почти всеки човек става по-внимателен по отношение на това колко харчи, супермаркетите, чиито маржове са ниски, се стремят да не загубят клиенти в полза на конкуренцията.

Миналата седмица главният изпълнителен директор на британската група супермаркети Sainsbury's заяви пред репортери, че купувачите "следят всяка стотинка".

Анализ на разнообразна кошница от стоки, изготвен за Reuters от фирмата за данни Nielsen, показва, че цените на продукти, сред които бира, бутилирана вода и кетчуп, се повишават рязко, като в много случаи продължават да нарастват значително спрямо миналата година.

Средно европейските купувачи плащат с около 2 евро повече за шест основни хранителни продукта, което е с 8% повече от миналата година. През четирите седмици до 26 март търговските вериги са поискали средно 8,6% повече за разтворимото кафе, а цената на бебешкото мляко се е повишила с над 21%.

Въпреки че Leclerc обеща да замрази някои цени, в цяла Европа магазините се стремят да ограничат въздействието на инфлацията върху най-необходимите стоки.

Говорител на европейската асоциация за търговия на дребно и едро EuroCommerce, в която членуват над 95 компании, сред които Carrefour, Lidl и Marks & Spencer, заяви, че всички те разглеждат възможността за ограничаване и намаляване на цените под някаква форма, въпреки че това ще зависи от производствените разходи и маржовете на доставчиците.

"Поради много конкурентния характер на пазара на хранителни стоки ще видите и други вериги супермаркети да се опитват да задържат цените колкото се може по-ниски", каза говорителят.

Във Великобритания нарастващите цени са довели до най-голямото свиване на доходите на домакинствата поне от 50-те години на миналия век, тъй като инфлацията на цените на хранителните стоки е достигнала 5,2 % през четирите седмици до 20 март, което е най-високото ниво от април 2012 г. насам, сочат данни на индустрията от миналия месец.

В отговор на това супермаркетите в страната, включително Asda и Morrisons, намалиха цените на основните продукти.

Анализаторите очакват маржовете за цялата година да бъдат без промяна или да намалеят леко в европейските търговски вериги, включително Carrefour, Sainsbury's, Colruyt и Ahold Delhaize .

Те ще се опитат да възстановят част от въздействието на намаленията на цените в тежки преговори с компаниите за производство на храни, които обикновено трябваше да приключат в края на миналата година в някои части на Европа, но се проточиха, тъй като проблемите по веригата за доставки и инфлацията, изострена от руската война в Украйна, усложниха постигането на споразумение.

Производителите на пакетирани храни, като Mondelez  и Unilever, са нетърпеливи да повишат цените, тъй като техните маржове също са се свили, а цените на суровините са се увеличили заради рекордните разходи за суровини.

Unilever, която произвежда пилешки бульон Knorr и майонеза Hellmann's, заяви миналия четвъртък, че е повишила цените в Европа с 5,4%, като е увеличила тримесечните основни продажби за региона с 0,7%.

Въпреки това тя прогнозира, че маржът за първото полугодие ще бъде между 16% и 17%, което е по-малко от 18,8% през миналата година.

"Ако направим сравнение с това, което се случва със сметките за енергия на хората, смятаме, че това е доста отговорно", заяви пред репортери главният изпълнителен директор Алън Джоуп, но предупреди за по-нататъшни повишения на цените.

Дирк ван де Пут, главен изпълнителен директор на производителя на бисквити "Орео" Mondelez, заяви миналата седмица, че компанията се е обърнала към търговските вериги в Европа за ново повишение на цените, след като ги е увеличила по-рано тази година.

Маржът на Mondelez за първото тримесечие е намалял от 41% на 38,4%, съобщи компанията.

Nestle, най-големият производител на хранителни продукти в света, заяви миналия месец, че очаква да увеличи продажбите си с около 5% тази година след по-високите цени на храната за домашни любимци, млечните продукти и кафето.

Докато приходите от продажби се увеличават, марковите продукти на някои компании за пакетирани храни губят пазарен дял в полза на търговски вериги с по-евтини продукти под собствена марка, като Aldi. Клиентите се запасяват, тъй като войната в Украйна повишава риска от недостиг, който също ще доведе до допълнително повишаване на цените.

"Наблюдаваме по-високи продажби на всички наши собствени марки и във всички категории", заяви пред Reuters Ролф Буйл, управляващ директор "Международни покупки" в Aldi Nord. "В момента особено силно се отразява натрупването на запаси като олио, макаронени изделия, ориз, консерви и брашно”.