Повече местно производство може да облекчи проблема с цените на храните

доц. Огнян Боюклиев, Институт за икономически изследвания при БАН, "В развитие", 04.05.22

14:56 | 4 май 2022
Обновен: 18:36 | 4 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg TV Bulgaria
Снимка Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът със скока на цените след войната в Украйна не може да бъде решен с административни ограничения или опити за свиване на цените, а напротив – държавата трябва да подкрепи местните производители и да стимулира пазара. Това коментира доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„България внася около 80% от плодовете и зеленчуците си и то от страни като Испания и Португалия, които са на повече от 3000км разстояние. Знаем какво става с поскъпването на горивото и при това положение трябва да се насочим към по-къси вериги за доставки, повече свежи зеленчуци от местни производители“, смята доцентът.

Гостът подчертава, че местните производители трябва да бъдат стимулирани от държавата, включително и за износ. „България е износител на зърно и това което се опитаха да направят – стопиране на износа, е голяма грешка. Трябва да се направи точно обратното - да се стимулира износа, защото идва нова реколта и когато производителите продадат зърното, те ще могат вложат в новата реколта. Ние вече не сме затворена икономика, а част от свободния пазар“, каза той.

Доцентът дава пример със страни като Франция, където не се опитват изкуствено да снижават цените, а предлагат ваучери на групи с ниски доходи, с които те могат да си закупят определени категории храни от магазините.

„Това е нещо нормално, което се прави точно за целеви групи, но за съжаление в България нямаме добра статистика и администрация, за да го осъществим. Трябва да има по-добра социална, земеделска и икономическа политика“, казва той.

Според него е много трудно да се прецени доколко ще поскъпнат зърнени продукти като пшеницата, слънчогледа или царевицата, тъй като не е ясно кога ще приключи войната. „В момента се използват материали, закупени на по-ниски цени преди войната. Сега обаче предстои навлизането на друга реколта и цените ще са съвсем други“, подчертава той.

Институтът за икономически изследвания към БАН е съставил три възможни сценария и при продължаваща война предвижда над 200% поскъпване. „Нашите прогнози са до 1 октомври, когато е края на стопанската година. Засега от 1-ви март тази година пшеницата е нараснала с 230% в сравнение с миналата година, ечемикът 2.2 пъти, слънчогледът 3 пъти, царевицата почти 3 пъти“, каза доц. Боюклиев.

„Ние сме откъсналия най-големия износител на зърно в света – Русия, след нея в Европа е Украйна. От едната страна имаме жестока война с унищожаване на всякаква инфраструктура за транспорт и износ на реколта, от друга страна има желязна завеса заради санкции. Освен това голяма част от реколтите по света зависят от азотния тор, а той е съставен от 70% природен газ“, каза доцентът.

Той обаче призовава да не изпадаме в паника, тъй като „ще има европейска помощ и при всички случаи ще се търси европейско решение, а не само национално“.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.