Пазарите очакват ЕЦБ да повиши лихвите до 3% до юни

Това би значело ръст с още общо 225 базисни пункта

17:10 | 22 септември 2022
Автор: Джеймс Хирай
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Трейдърите залагат, че Европейската централна банка ще повиши основните лихви до 3% до юни. Това е двойно над очакваното ниво в началото на месеца, съобщава Bloomberg.

Валутните пазари повишиха залозите за ръст на лихвите в четвъртък с шест базисни пункта до юни, сочат суаповете, обвързани с данните от заседанията. Това означава, че прогнозите са за общо затягане с 225 базисни пункта, което би увеличило лихвите до 3%. 

Трейдърите очакват

Трейдърите очакват ЕЦБ да увеличи лихвите с още 225 б.п. до юни. Графика: Bloomberg 

Очакванията за по-високи цени по заемите бяха ускорени от решението на Федералния резерв в сряда да повиши основните лихви с 0,75% и подновеното напрежение относно цените на енергията, след като руският президент Владимир Путин заплаши с ескалация на войната в Украйна.

Централните банкери на ЕЦБ вече повишиха депозитните лихви с общо 125 базисни пункта от юли насам. На последното си заседание по-рано този месец централната банка премина към увеличение с 0,75% на фона на ускорението на инфлацията до годишно ниво от 9,1%.

В четвъртък акциите се колебаят, след като множество централни банки побързаха да последват решението на Фед и да увеличат лихвите в опит да се справят с инфлацията, която излиза извън контрол.

Индексът Stoxx 600 преустанови по-ранните си спадове с 0,5%, а фючърсите върху S&P 500 сочат към начало на сесията с ръстове, след като бенчмаркът се понижи в сряда, с което загубата му достигна 20% спрямо рекордно високото ниво от януари.

Йената поскъпва спрямо долара, след като Япония премина към първата си намеса в подкрепа на валутата от 1998 г. насам. Доларът поевтинява спрямо кошницата с валути на всички страни от Г-10, с изключение на швейцарския франк.

По-рано тази седмица Фед даде най-ясния сигнал до момента, че е готов да приеме рецесията като необходима мярка, за да си върне контрола върху инфлацията. Следвайки третото поредно повишаване на лихвите с 0,75% в сряда, централните банкери сигнализираха за предстоящ ръст от общо 1,25% преди края на годината.

Трейдърите очакват Английската централна банка да премине към седмо поред повишение на лихвите по-късно в четвъртък, следвайки примера на централните банки на Швейцария и Норвегия.  

Швейцарската централна банка повиши лихвите със 75 базисни пункта, с което те преминаха нулевото ниво за пръв път от почти осем години насам. Централната банка на Норвегия – сред първите в богатия свят, която започна да повишава лихвите в края на септември, ги повиши отново с половин процентен пункт и сигнализира, че краят на затягането може би наближава.

Настроенията на борсите понесоха допълнителен удар от ескалацията на Русия във войната в Украйна и напрежението между Пекин и Тайван.