Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

С повишението на лихвите от ЕЦБ еврото ще се стабилизира над паритета с долара

Николай Ваньов, управляващ директор на МК Brokers, "Клуб Investor”, 10.09.22

21:00 | 10 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Въпреки енергийната криза и страховете от рецесия, повишението на лихвите от Европейската централна банка ще помогне на еврото да се възстанови, но инфлацията ще остане проблем, тъй като причините за нея са политически и не могат да бъдат разрешени единствено от централните банки. Това коментира Николай Ваньов, управляващ директор на МК Brokers, в ефира на предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

„Най-вероятно еврото ще се върне стабилно над паритета с долара, но ЕЦБ има много по-малко място за маневри от Федералния резерв. Вероятно още на следващата среща те ще натисне бутонът за пауза. Твърде много неща зависят от лихвите, така че ЕЦБ не може да си позволи свръхагресия. Централните банки увеличават лихвите, за да намалят търсенето и да форсират цените надолу, но в крайна сметка, тъй като генезисът на инфлацията е политически, те едва ли ще успеят да постигнат това“, смята той.

Според Ваньов предложенията на Европейската комисия за овладяване на цените на енергията са много изненадващи и дори радикални. „Това е съвсем нова икономическа парадигма, която е изцяло непазарна, граничи с планова и силно регулирана икономика. Таван на цената на газа, таван на цената на петрола, квоти за потребление на енергия – ако преди 10 години някой беше хвърлил нещо подобно на масата, всички щяхме да се смеем, никой не е очаквал подобна крайна държавна намеса“. Проблемите с енергийните източници в Европа остават на преден план и именно поради тази причина САЩ се намират в по-добра позиция, тъй като те имат пълна енергийна независимост.

„Америка сама си добива газа, а Европа реши да става много зелена преди 10 година и наложи мораториуми за спиране на проучвания и всякакви ултра зелени политики, което се отразява много негативно сега“, припомня гостът.

По негови думи има известни изгледи,че рецесията може да бъде избегната в САЩ и че Фед ще спре да бъде толкова ястребово настроен спрямо лихвите след като инфлационните очаквания леко спадат. „Най-късно на следващата среща Фед ще натисне бутонът на паузата на лихвените повишения. Това ще е много позитивен индикатор за пазарите. Положителното за акциите е и това,  че се намираме на 15% над дъното, близо до кота 4000 в S&P, което не е за подценяване.”

В същото време обаче американските индекси пострадаха сериозно от опасенията, че инфлацията се превръща в системен проблем. Волатилността е изключително голяма, а да се правят прогнози дори отвъд октомври и ноември е много трудно.

„Ние се намираме в сериозна ситуация на политическа инфлация, много е важно политиците и технократите да вземат правилните решения. Все по-ключов става периодът около Нова година.  Истината е, че до Нова година ние ще видим какво ни очаква, как и дали ще се нормализират енергийните пазари, дали икономиката ще тръгне напред или ще се върне назад с 20 години. Октомври и ноември ще ни покажат средносрочния период на развитие въобще на европейската и глобална икономика“, подчертава събеседникът.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на „Клуб Investor” вижте тук.