Управителите на ЕЦБ виждат растящ риск лихвите да стигнат 2% заради инфлацията

Необходими са стъпки, ако през 2025 г. инфлацията все още е над 2%, а прогнозата за растеж за 2023 г. се смята за твърде розова

07:58 | 12 септември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Управителите на Европейската централна банка виждат нарастващ риск, че ще трябва да повишат основния си лихвен процент до 2% или повече, за да ограничат рекордно високата инфлация в еврозоната въпреки вероятната рецесия, казаха източници пред "Ройтерс".

С инфлацията, достигнала 9,1% през август и надвишаваща целта на ЕЦБ от 2% за следващите две години, централната банка повишава лихвените си проценти с рекордна скорост и призовава правителствата да помогнат за намаляване на сметките за енергия, които нараснаха, след като Русия нахлу в Украйна.

ЕЦБ повиши депозитната си лихва от нула до 0,75% в четвъртък, а президентът Кристин Лагард даде указания за още две или три повишения, като каза, че лихвите все още са далеч от ниво, което ще върне инфлацията до 2%.

Пет източника, близки до въпроса, казаха, че много от стратезите на банката виждат нарастваща вероятност, че ще трябва да преместят лихвения процент в „рестриктивна територия“, жаргон за ниво на лихвените проценти, което кара икономиката да се забавя, на 2% или повече.

Източниците, които говореха при условие за анонимност, тъй като политическите обсъждания са частни, казаха, че това най-вероятно ще се случи, ако първата прогноза на ЕЦБ за инфлацията за 2025 г., която трябва да бъде публикувана през декември, все още е над 2%.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар.

В момента ЕЦБ прогнозира инфлация от 2,3% през 2024 г., въпреки че един източник каза, че вътрешна прогноза, представена на срещата в четвъртък, я поставя близо до 2%, след като се вземат предвид последните цени на газа.

Управителят на холандската централна банка Клаас Нот и на белгийската централна банка Пиер Вунш бяха първите, които открито говориха за навлизане в ограничителна територия в края на миналия месец, във време, когато повечето от техните колеги смятаха, че лихвените проценти просто трябва да се върнат между 1% и 2%.

Източниците казаха, че политиците се подготвят за рецесия тази зима и по-слаб икономически растеж през следващата година от официалната прогноза на ЕЦБ от 0,9%. Но някои се успокоиха от силния пазар на труда, който трябва да смекчи въздействието на по-високите ставки, добавиха те.

На срещата в четвъртък политиците също започнаха дискусия относно десетките милиарди евро, които ЕЦБ е длъжна да изплати на банките за техните свръхрезерви сега, когато лихвата по депозитите отново е положителна, казаха източниците.

Политиците прецениха, че настоящите предложения, включително едно за „система за обратно степенуване“, която ограничава възнаграждението на някои резерви, се нуждаят от повече работа, казаха източниците. Един източник добави, че решението все още може да бъде взето преди следващото заседание на ЕЦБ на 27 октомври.