ЕЦБ е готова отново да повиши лихвите със 75 пункта

Ришаад Саламат, Bloomberg

12:11 | 9 септември 2022
Обновен: 12:12 | 9 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Представители на ЕЦБ обявиха, че се готвят отново да вдигнат лихвата през октомври, ако прогнозата за инфлацията остане тревожна, това казаха и ястребите, и гълъбите в управляващия съвет, които се готвят евентуално да повторят повишението от четвъртък със 75 базисни пункта. ЕЦБ обаче може да обсъди и свиване на програмата за изкупуване на облигации за 5 трлн на среща следващия месец.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл каза, че FOMC няма да трепне в битката за овладяване на инфлацията и потвърди пазарните очаквания за трето голямо повишение на лихвата в края на този месец. На конференция за монетарната политика във Вашингтон Пауъл каза, че Фед носи отговорността за ценовата стабилност и предупреди срещу преждевременно разхлабване.

Джеръм Пауъл, председател на Фед каза: "Трябва да действаме решително, както преди и да продължаваме, докато не си свършим работата да го избегнем. Смятаме, че можем да избегнем много високата социална цена, до която Пол Волкър и Фед трябваше да прибегнат, за да намалят тогава инфлацията и да ни осигурят ценова стабилност в дългосрочен план."

Американското правителство разхлабва ограниченията, въведени за споделянето на технологии с фирми от Черния списък като Huawei. Министерството на търговията каза, че новите правила ще помогнат да САЩ да поддържа водещата си роля в определяне на международните стандарти. Властите се тревожеха, че ограниченията биха могли да позволят на Китай да поеме по-голяма роля в групи, които определят пътя на развитие и приложение на технологиите по света.