Путин нареди частична мобилизация и предупреди Запада за ядрен шантаж

Президентът на Русия обеща да използва „всички налични средства“ в битката за Украйна

10:32 | 21 септември 2022
Обновен: 12:44 | 21 септември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Владимир Путин обяви „частична мобилизация“ и обеща да използва всички необходими средства за защита на руската територия, докато Кремъл започва да анексира окупираните от него части от Украйна, заплашвайки да ескалира още повече конфликта.

„Когато териториалната цялост на нашата страна е застрашена, ние със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ“, каза Путин в телевизионно национално обръщение в сряда. "Това не е блъф."

„Тези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че розата на ветровете може да разгърне и на тяхна територия“, каза президентът. Неговият министър на отбраната по-късно каза, че ще бъдат извикани на служба около 300 000 войници.

"Нямаме морално право да изоставим тези хора", аргументира се Путин и допълни, че съответният указ вече е подписан, а мобилизационните дейности ще започнат от 21 септември.

Путин заяви, че решението не е заради войната в Украйна, а защото "Западът прекрачи всички граници в агресията си срещу Русия", която искал да унищожи. Поради това президентът е решил да вземе "необходимите, неотложни стъпки за защита на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на Русия".

Заплахите на Путин идват, след като украинската контраофанзива през последните няколко седмици нанесе на войските му най-лошите поражения от първите месеци на конфликта, отвоювайки повече от 10% от територията, която Русия държеше. Кремъл отдавна се съпротивляваше на обявяването на каквито и да е стъпки към мобилизация, опитвайки се да ограничи въздействието на своята инвазия върху руското население, но последните загуби на бойното поле подчертаха недостига му на работна сила.

Путин нареди и увеличаване на финансирането за стимулиране на производството на оръжия в страната.

„Фалшиви“ референдуми

Министърът на отбраната Сергей Шойгу каза пред държавната телевизия, че 300 000 резервисти ще бъдат мобилизирани по заповед на Путин, но поясни, че няма да бъдат призовани всички наведнъж. Заповедта важи само за тези с военен опит и няма да засегне студенти или други, които преди това не са служили в армията, каза той. Мобилизацията ще засегне 1.1% от общия мобилизационен ресурс, съобщава руската агенция "Интерфакс"

Това е безпрецедентно решение за историята на Русия от края на Втората световна война насам.

Рублата веднага започна да се обезценява на московската борса, като минути след изказването на Путин изгуби 2.3% от стойността си, слизайки под 62 рубли за долар.

300 000 войници са сериозно увеличение от войските, с които Кремъл започна войната - повече от приблизително 180-те хиляди, които САЩ изчислиха, че Русия е струпала на границите на Украйна преди нахлуването на 24 февруари.

Във вторник установените от Русия окупационни власти в регионите на източната и южната част на Украйна, които силите на Кремъл все още контролират, набързо обявиха планове за „референдуми“ за анексиране, започващи този уикенд. Путин посочи, че Русия ще изпълни тези искания да станат регионите част от нейната територия.

Тъй като украинските сили продължават напредването си през няколко фронта, руският президент взе решение в началото на тази седмица да проведе гласуването, което беше забавено на фона на влошаващата се ситуация със сигурността, според хора, запознати с дискусиите, говорещи при условие за анонимност за обсъждане на поверителни въпроси.

Украйна и нейните съюзници заклеймиха планираните гласувания като измама и обещаха да продължат да се бият за връщане на земите, които обхващат части от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.

Увеличаването на военните действия на Русия в Украйна не е достатъчно само по себе си, за да обърне инерцията, каза Игор Коротченко, ръководител на базирания в Москва Център за анализ на световната търговия с оръжие, пред Bloomberg.

„Въпросът не е в количеството (войници), а в капацитета да ги снабдим с оръжие и оборудване.“

Ядрени заплахи

Руски военни блогъри и влиятелни прокремълски фигури призовават Путин да разшири масово мащаба на офанзивата в Украйна, която Кремъл продължава да нарича „специална военна операция“. В противен случай Русия рискува още поражения, изправена пред много по-голяма украинска сила, която получава модерни западни оръжия за милиарди долари, предупредиха те.

Миналата седмица Путин обеща да продължи атаката срещу Украйна въпреки сериозните загуби, като каза, че „не бърза“ и е готов да засили атаките срещу украинската инфраструктура.

По време на речта си в сряда Путин обвини Запада, че участва в ядрен шантаж срещу Русия.

Путин каза, че Русия има "много оръжия, за да отговори" на това, което той нарече западни заплахи, и каза, че не блъфира.

Руски официални лица са намеквали за възможно използване на ядрени оръжия в конфликта и преди. Всъщност изстрелването им би рискувало пряк конфликт със САЩ и други ядрени сили, нещо, което и двете страни се стремят да избегнат.

Президентът на САЩ Джо Байдън през уикенда каза, че всяко използване от страна на Русия на химически или тактически ядрени оръжия ще доведе до „последователен“ отговор.

„Ще станат повече парии в света, отколкото някога са били“, каза той пред предаването 60 Minutes. „И в зависимост от степента на това, което правят, ще се определи какъв отговор ще настъпи.“