В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Войчек Пжибилски: Русия е заплаха за Полша, но поляците вече не се страхуват

Войчек Пжибилски, главен редактор на Visegrad Insight и президент на Res Publica Foundation, "В развитие", 19.09.2022 г.

16:24 | 19 септември 2022
Обновен: 18:02 | 19 септември 2022
Автор: Даниел Николов

Заплахата от Русия е важен фактор в политиката и стратегията на Полша през последните 30 години, който ускори присъединяването на страната към ЕС и НАТО. Полското общество не иска да влиза във война с Русия, но има твърдото усещане за съпротива и ще бъде солидарно, ако някоя от страните на НАТО бъде нападната. Това каза Войчек Пжибилски, главен редактор на Visegrad Insight и президент на Res Publica Foundation, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В момента схващането сред обществото е, че разглеждаме Русия като заплаха. Общото настроение е значително по-различно от 2014 г., когато Русия завзе земи от Украйна - тогава имаше опозиция. Да видим украинците да се сражават и да си връщат територии, да помагаме на украинските бежанци дава сила на хората - те се чувстват с повече контрол над съдбата си и не се страхуват толкова от тази заплаха."

Членството в ЕС се счита в Полша за "мек" фактор за безопасността на страната. Полша има амбициозни цели за модернизирането на своята армия през следващите десетилетия, за да бъде устойчив член на НАТО, който може да отговаря на общите стандарти за защитата на източния фланг на алианса, каза Пжибилски. Страната наскоро обяви нови покупки на танкове от САЩ и Южна Корея.

"Полша е надигаща се сила. Все още гледаме на тази сила като потенциал за изграждане на влияние и привлекателност, отколкото на груба сила. Полша не е способна и няма за цел да бъде фактор в грубата сила."

От 2021 г. Полша е "в състояние на защита" на границата на ЕС с Беларус, която е заплашена от "незаконни посегателства, които се оркестрират от специалните служби и военните на Русия", каза Пжибилски.

Поляците отвориха сърцата и домовете си за бежанците от войната в Украйна и от "страна, която не беше харесвана заради проблеми с върховенството на закона, Полша показа истинското си и общество, което се издига над тези неща".

Полша бе яростен защитник на присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО и макар двете държави да имат съседски противоречия и исторически претенции, политиците им работят заедно за съвместно бъдеще и свободна Украйна, каза Пжибилски. Полша подкрепя и всички държави от Източното партньорство на ЕС, включително Армения, в опитите им да намерят мирен път към обединена Европа.

В коментар за отношенията с Берлин, Пжибилски каза, че малка част от по-старото поколение поляци обвинява Германия за страданията на страната им през 20-и век и техните чувства се експлоатират от политици, особено с оглед на изборите през 2023 г.

"Не сме реваншисти - разглеждаме някои твърдения, които имат морална основа, за компенсиране на жестокостите от Втората световна война. Става дума за недовършени отношения и помирение - това са теми, които очевидно присъстват."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.