Германия се стреми да поеме водеща военна роля в Европа

Министърът на отбраната казва, че Берлин трябва да използва своята „тежест“, тъй като инвазията на Русия в Украйна променя стратегическото мислене

09:01 | 13 септември 2022
Обновен: 09:45 | 13 септември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия трябва да поеме водеща военна роля в Европа, каза министърът на отбраната на страната, подчертавайки как войната на Русия в Украйна е трансформирала стратегическото мислене на Берлин.

Кристин Ламбрехт направи своите коментари, докато Украйна продължи с контранастъплението си в източната част на страната, а Русия обеща да продължи инвазията, докато не бъдат постигнати всички нейни военни цели, пише Financial Times.

Войната засили натиска върху Германия да увеличи приноса си към западния алианс, въпреки историческите резерви да играе по-голяма роля след Втората световна война. Ламбрехт твърди, че Берлин прави това по причини, „свързани с нашия размер, нашето географско местоположение, нашата икономическа мощ, накратко с нашето влияние“.

В коментар пред Германския съвет за външни отношения тя добави:

„Това ни прави водеща сила, независимо дали ни харесва или не – и във военен смисъл.“

Ламбрехт каза, че САЩ ще останат основният защитник на Европа и че не може да има „нищо, което да замени възпиращата сила на американските ядрени оръжия в обозримо бъдеще“.

Обединеното кралство и Франция, и двете ядрени сили, са с най-силните армии в Европа повече от 70 години.

Но според Ламбрехт нарастването на напрежението между Вашингтон и Пекин заради Тайван и обръщането на САЩ към Азиатско-тихоокеанския регион означават, че „ние сме призовани да направим повече от преди за Европа“. Тя добави: „Германия е готова да даде решаващ принос за справедливото споделяне на тежестта“.

Ламбрехт призна, че престъпленията на Германия от нацистката епоха и „войната за унищожение“, водена от нейната армия в Европа между 1939 и 1945 г., са превърнали „скептицизма към военните в един вид добродетел“.

Но тя каза, че Германия може да гарантира мир и свобода за своя народ само ако се откаже от „стария си идея за себе си“ и определи сигурността като „централна задача на тази страна“.

Повтаряйки забележителна реч по-рано тази година на канцлера Олаф Шолц, министърът на отбраната каза, че Германия трябва да изпълни целта на НАТО да изразходва 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана „в дългосрочен план“, а не само през следващите няколко години.

„Трябва да избегнем ситуация, в която след няколко години не можем да си позволим да поддържаме оборудването, което купуваме сега“, каза тя, повтаряйки плановете си за създаване на три боеспособни армейски дивизии до началото на 2030 г.

Успехът на украинската контраофанзива, която възвърна повече от 3000 квадратни километра терен на изток, също увеличи очакванията, че Западът ще увеличи доставките на оръжия за Киев. Командването на южните операции на Украйна заяви в понеделник, че също е освободило около 500 кв. км територия от руските сили.

„Тонът без съмнение се промени“, каза високопоставен европейски дипломат, цитиран от FT. „Сега наистина няма да чуете някой да говори срещу повече оръжия, само хор от поддръжници и един или двама, които мълчат.“

Но някои съюзници обвиняват Берлин в не толкова искрена подкрепа за Киев.

Клаудия Мейджър, военен анализатор в Германския институт за международни въпроси и въпроси на сигурността, каза, че мнозина в Централна и Източна Европа смятат, че помощта на Берлин досега е била „твърде бавна, колеблива и в малък мащаб“.

Ламбрехт отхвърли подобни обвинения, като повтори, че Берлин няма намерение да удовлетвори искането на Киев за бойни танкове. Тя добави, че никоя страна досега не е „доставила бойни машини на пехотата или основни бойни танкове западно производство“.

Министърът на отбраната също така призова за смекчаване на строгите правила за военния износ, за да позволи на Германия да участва в европейски отбранителни проекти. „Кой партньор ще инвестира съвместно с нас в проекти, когато той или тя винаги ще се притеснява, че ще предотвратим износа [на оръжия]?“

Нейната реч дойде по-малко от две седмици след като кабинетът на Шолц официално обяви началото на работа по стратегия за национална сигурност, първата в историята на Германия, която ще предефинира нейната външна и отбранителна политика.

Ламбрехт каза, че Западът трябва да „направи необходимите изводи“ от инвазията на Русия в Украйна – че „ние самите се нуждаем от силни, боеспособни войски, за да можем да защитим себе си и нашия съюз, ако се наложи“.

Тя каза, че германците са свикнали да гледат на Бундесвера като на вид агенция за помощ при бедствия, която помага при пандемии, наводнения и горски пожари и участва в мисии на места като Афганистан и Мали. „Но тези времена отминаха“, добави тя.